Kad sveci marširaju – ko su „najbolji“, a ko najomiljeniji?

Već sada možemo da kažemo: u toku sedam dana muzičkog maratona „Kad sveci marširaju“, Beograd 202 će vam pustiti pesme 1661 izvođača. Od toga, 1075 njih peva na engleskom, a 207 izvođača svoje pesme izvodi na nekom od ostalih planetarnih jezika. Takođe, čućete 242 grupe i solista iz Srbije i još 137 iz regiona (prostora bivše Jugoslavije). Koliko je nama poznato, ovoliki broj različitih izvođača „spakovan“ u ciglo sedam dana još niko putem radio programa nije pustio u etar (bar u bližem delu sveta). Mnogi od slušalaca pitaju da li ćemo da objavimo listu svih izvođača koje smo pustili na maratonu. Ne bismo hteli da na taj način utičemo na vaše glasove, pa listu do sada nismo postavili. Međutim, ako ne celu (blog ne privata tako dugačak članak), bar neku malo skraćenu listu očekujte na ovom mestu u subotu, u prepodnevnim časovima.

Naravno, ovo nije i konačan broj izvođača. U okviru bonus pesama, koje svako od muzičkih urednika i saradnika Dvestadvojke ima kao mogućnost za puštanje u okviru svojih smena, mnogi će se odlučiti i za neke dodatne grupe ili soliste. To znači da ćemo tačan broj („u komad“) puštenih izvođača znati u nedelju, 4. marta u 20.00 sati. Naravno, on može biti samo veći od pomenutih 1661!

Možda kod nekoga od onih koji prate maraton još postoji dilema ko su to najbolji, a ko najomiljeniji izvođači. Pokušaćemo to da razrešimo.

Najbolji/najveći izvođači su, nararavno, one legende koje su dugo i značajno prašile po rok sceni planete (bilo da su prestali sa radom ili još postoje). Nesumnjivo je da među velikane spadaju Rolling Stones, Beatles, Queen, AC/DC, Talking Heads, Rod Stewart, Azra, EKV, Riblja čorba, Ike & Tina Turner, Creedence, Blur, Oasis, Louis Armstrong, Lou Reed, Guns`n`roses, David Bowie, Doors, Cranberries, Bajaga i instruktori, Bijelo dugme, Time, Korni grupa…

Omiljeni izvođači su one grupe ili solisti koji nisu toliko poznati široj javnosti, ili su kratko trajali, ili su se samo jednom okupili na sceni zbog samo jedne pesme, ili radili muziku za samo jedan ili dva filma, ili su to dueti koji su kratko potrajali ili… Naravno da svako od nas može i velike legende pretvoriti u omiljene izvođače, i tim je ova lista najšira moguća, ali vam predlažemo da pod oznakom „omiljeni“ glasate za one koji su stvarno zaslužili taj prefiks, na primer: Rockapella, Natalie Cardone, YU rock misija, Bolero (onaj stari), Rimtuti tuki, a tu su i Julia Graciela, Mike Curb Congregation, Marie Laforet… Među omiljene svrstavamo i one grupe ili soliste koji postoje tek nekoliko godina i koji nam već znače mnogo, i ako tako budu nastavili još neko vreme – eto njih među najvećim legendama: SARS, Trigger, Hladno pivo, Jinx, Zemlja gruva…

U svakoj smeni na maratonu imate pravo na po tri glasa za najbolje i najomiljenije izvođače. Muzičkih smena ima 38 do kraja glasanja (subota u ponoć), a to je sasvim dovoljan broj potencijalnih glasova za sve vaše „muzičke autoritete“ i „muzičke slatkiše“. Glasa se putem telefona (++381 011 32 49 202), sms porukama (++381 064 0 202 200) i mejlom (program202@gmail.com).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 08 Specijalni programski sadržaji, MUZIČKI MARATON i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s