Nesmina za gradonačelnika (Kvaka 202 – četvrtak, 26. april)

piše: Dragutin Rokvić

Teško je udovoljiti našem biraču koji traži idealnog kandidata, sposobnog da izbegne sve zamke negativne kampanje. Jedini koji je možda blizu tog ideala jeste Nesmin – beogradska mumija. I zaista deluje kao štof za predsednika ili makar gradonačelnika.

Kada su jesenas objavljene njegove fotografije napravljene skenerom, bilo je odmah jasno ne samo da ima izuzetno prijatan lik – nego i da uliva poverenje. Da mu stavite sliku na bilbord, svaki slogan bi mu lepo stajao: Zna Srbija Nesmina! Ozbiljan čovek Nesmin! Nesmin za zaokret!..

U pokušaju da mu podvale, protivnici ne bi mogli da poture neki snimak na kome loše izgleda. Bilo da ga prikazuju kako stoji ili leži na kauču, uvek deluje uverljivo. Iako je u Beogradu preko sto dvadeset godina – nikad ništa nije izjavljivao, pa ne mogu da mu pripišu da je za prošle izbore pričao drukčije. Sa posebnim dostojanstvom ćuti o protivnicima, kao da je zaliven.

Mnogim kandidatima se prebacuje da nemaju viziju. Nesmin je jedina mumija na svetu koja ispod ruke ima papirusni svitak Knjige mrtvih, koja nije ništa drugo nego jedna dugoročna vizija.  

Svi obećavaju da će rešiti nezaposlenost, ali jedino bi on – sa proverenim iskustvom na javnim radovima – zaposlio silan svet na gradnji piramide. A piramida ima toliko hodnika da kad u njih ubacite lako šinsko vozilo, odmah dobijete i metro. Ili, silazak Beograda na reke: ako je silazio na onoliki Nil, još lakše bi na Savu i Dunav!  

… Dakle, posle Nesmina ne možete reći da nemate za koga da glasate. 

Kvaka 202 je rubrika koja se na Beogradu 202 emituje od ponedeljka do četvrtka u terminima 07.40 (emisija „Ustanak“) i 11.45 (emisija „Formula 202“).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kvaka 202 i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s