Mala matura na popravnom (Kvaka 202 – utorak, 15. maj)

piše: Dragutin Rokvić

Mala matura više nije regularna. Sa mature koja se slavi u školi, slike nisu ni za Fejsbuk, ni za komšiluk. Očito da je ministarstvo posle herojskog otpora ipak popustilo pred demagogijom da restorani nisu primereni dečjem uzrastu. I neće biti čudo ako osmaci stave roditeljsku nejač na zadnje sedište i krenu u protestnu vožnju. Savesna deca ne mogu dozvoliti da toliki kućni trošak na maturski glamur – završi kao promašena investicija u nekoj u sali za fizičko gde se radi stoj na glavi i zgrčka sa prednoženjem.

Besmisleno je pitanje treba li slaviti malu maturu. U zemlji u kojoj čak milion i po građana nema završenu osnovnu školu, valja slaviti posle svakog razreda. Možda nama školovani i ne trebaju, ali iz Evrope se stalno žale da im odavde dolaze veoma nepismeni azilanti.  Osim toga, maturska proslava je jedan od retkih podsticaja deci da uopšte idu u školu. Jer, ona bogata ionako imaju sve i bez škole, a siromašna vide i po svojim roditeljima da od učenja baš i nema velike vajde.

Maturanti iz ulične – osnovne „Poluautomatske“ rešili su da ipak proslavu održe u kafančetu!

Uostalom, ni trubači vam neće verovati da ih ne zovete u kafanu nego u školu. Ako se slavljenici malo i dohvate, ili demoliraju nameštaj, lakše će kafedzija naplatiti štetu nego razredna. A posle slavlja, prirodnije je produžiti na splav iz restorana nego iz škole.

Šokirani sedmaci već pitaju roditelje hoće li tako biti i dogodine. Očajni roditelji ih teše da neće, osim ako, ne daj bože, opet ne bude izbora. Malu maturu treba hitno vratiti u kafanu na popravni.

Ministarstvo prosvete preporučuje i prirodne lepote kao mesta za proslavu mature – u duhu je visokog morala, atraktivno je, a pre svega bezbedno!

Kvaka 202 je rubrika koja se na Beogradu 202 emituje od ponedeljka do četvrtka u terminima 07.40 (emisija „Ustanak“) i 11.45 (emisija „Formula 202“).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kvaka 202 i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s