Ustanak (17. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

U ponoć počinje predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora, pa je ovaj dan, nakon duela dva kandidata, idealan da se izvrši detaljna analiza – šta su oni govorili, šta su ponudili biračima, kako su se pripremili za duel, kakvu su garderobu nosili, da li su im govor tela i mimika bili usklađeni, koliko su bili uverljivi, i tako dalje. Očekujemo reagovanja analitičara, koji će u skladu sa svojim političkim opredeljenjima isticati jednog, a kuditi drugog predsedničkog kandidata. Iz perspektive običnog glasača, ništa novo nismo čuli. Posle svega, nakon debate, ispada da razlika među njima i nema, i da ovo sučeljavanje neće bitno uticati na izbor glasača. Ono što brine jeste svakodnevni pad nacionalne valute – od početka godine, statistički dinar je u odnosu na evro slabiji više od 12 procenata. Ali, ko još mari za to? Političari će uvek naći  opravdanje u globalnoj krizi, a kreditom opterećeni  građani će još više grcati pod teretom mesečnih rata, koje su sve više.  Pre 22 godine na današnji dan, u svetu je zvanično objavljeno da homoseksualnost nije bolest, pa je iz tog razloga ovaj dan proglašen Međunarodnim danom borbe protiv homofobije. Šta to konkretno znači u našim uslovima? Ništa. Zaštitnik građana će okačiti zastavu duginih boja na svoj pendžer, a mi ćemo i dalje nemo posmatrati kako LGBT populacija i dalje ne sme da organizuje Paradu ponosa, a u isto vreme se grmoglasno smejati Dragojevićevoj „Paradi“. Biće nam svejedno što su tamo neki huligani isprebijali grupu homoseksualaca, i glasno ćemo komentarisati kako su dobili ono što su zaslužili.  A šta su to oni od nas zaslužili? Za početak samo – da ih ostavimo na miru, da vode svoj život slobodno i po vlastitom izboru. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s