Kratki rezovi – april (izabrano iz radio programa)

piše: Radovan Pantović

“Divim se naivnosti srpskog birača“, otelo se jednom analitičaru između dva izborna kruga. Ništa novo. I domaća psihoanaliza tvrdi isto – da smo adolescentan, naivan i nezreo narod. Istorija, siromaštvo i socijalno posrtanje usporili su sazrevanje nacije i pothranili neralni srpski narcizam. Ojačan je inat. Stvoreni su mitovi o nebeskom i najstarijem narodu, a ugušen je svaki dar i osećaj za realnu politiku. Tako kaže škola.

„Pustite to, Srbi su lud narod!“,  izletelo je usred Zagreba u Tuđmanovom kabinetu Jovanu Raškoviću, lideru krajinskih Srba devedesetih godina. Ne zna se šta je akademik i psihijatar time hteo da kaže, ali je zapamćeno.                                                                                                                                          Manje se pamti da je doktor, na prvom sastanku sa Miloševićem u četiri oka, pitao: „Da li ste ikada prevarili svoju ženu?“. Umesto odgovora, dobio je „doviđenja“. A hteo je samo da psihijatrijskim računom premeri odnos seksualnosti i agresivnosti na terenu, tamo gde se rađa vođa i kuva nova politika.

Prethodno je na Miloševićevu molbu posetio i drugaricu Miru. U zamračenoj sobi sa cvetom u kosi i knjigom u ruci, gledala je TV. Kada je ušao, naglo se okrenula, bacila knjigu i vrisnula: „Vidite li šta pričaju o meni“. Doktor je, kažu svedoci, izašao i nije se više vraćao… Onaj sastanak sa Tuđmanom i ona rečenica došli su nekako posle toga.

Nismo mi lud narod! Oboljenja i duševni poremećaji su u proseku kao i kod drugih. Ni gore ni dole. „Mi smo glup narod!“ Imamo nizak intelektualni nivo opšte populacije. Ovo tvrdi beogradski psihijatar Slobodan Simić. Bune, ustanci, ratovi i seobe uzeli su najpametnije. Kao narod smanjujemo se i po obimu i po kvalitetu. To se odrazilo i na nacionalnu inteligenciju. Pa i na političke odluke. Simke, poznat i kao aforističar, poentira: „Srbi su glup narod, ali za vođe biraju svoje najbolje sinove“.

Pravo da vam kažem, ja ni u šta od ovoga ne mogu da poverujem. Lekari vam uvek nešto nađu. Ali ‘ajde da sačekamo predsednika i novu vladu.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod Kratki rezovi i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s