Ustanak (24. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Gradsku slavu, Spasovdan, obeležiće litijom žitelji našeg glavnog grada. U povorci koja će se kretati ulicama Beograda očekuje se veliki broj građana koji će, svako u svojim mislima, prizivati molitvom sreću i blagostanje. Jedino nam je vera u boga preostala kao nada i utočište od svakodnevnih briga i nevolja. Od političara vajde nema. Oni su prezauzeti matematikom, razgovorima što tajnim, što javnim, trčanjem od jedne do druge strane ambasade, uveravanjima i obećanjima. Baš kao i seljačka mlada koja se prvog jutra nakon bračne noći snebiva pred starijima jer zna da oni znaju šta je radila prethodne noći, s nelagodom vrše svoje poslove. S jedne strane guverner jauče za milijardom evra koju je pustio niz vodu da bi spasavao potonulu valutu, s druge strane sedokosi lepotan koji se snebiva da javno saopšti da može, hoće, ume i jarko želi da bude premijer, s treće predsednik koji još ne otkriva šta u stvari smera, s četvrte šef policije koji jeste i koji nije započeo pregovore o vladi, s pete strane vremešni dekica koji tvrdi svoj pazar… Nije lako ni nama, a ni bogu. Ne znamo šta pre da ga molimo, a opet ni on sam ne zna odakle da počne da nas vadi. Da li je rešenje u trošenju, ili u štednji? Da li je zaista nova vlada i njeno brzo formiranje ključ za brzi izlazak iz lavirinta u kome smo se našli? Rešenje je u kohabitaciji. Lingvisti su tu reč preveli kao pojam koji se odnosi na dogovor dve osobe koje nisu u srodničkim odnosima da žive zajedno često kao deo emotivne ili seksualne veze. U politici to konkretno znači da premijer i predsednik nisu iz iste političke stranke. To bi naš narod preveo kao ono kad lud vrši polnu radnju nad zbunjenim.Samo što kod nas još uvek nisu tačno definisane i podeljene uloge ludog i zbunjenog. Vraćamo se na početak priče o seljačkoj mladi. Ona jedno sigurno zna. U kohabitaciji ona je zbunjena i tačno zna šta može da očekuje svake noći od ludog mladoženje. Neka nam Spasovdan pomogne da što pre dobijemo i mi svoju porciju kohabitacije. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s