Samo dobre vesti – 25. maj

piše: Zorana Pejić

Savremeno doba je u odnos roditelja i dece, pored postojećeg generacijskog jaza, unelo i digitalni  jaz. Brzina kojom se stvari dešavaju je munjevita, i teška za prilagodjavanje kod odraslih, formiranih ljudi, dok se kod dece i mladih to gotovo dešava automatski. Naučnik svetskog glasa, Geri Smol, zato je napisao knjigu pod nazivom „Internet mozak“, namenjenu boljem razumevanju izmedju roditelja i dece, pokušavajuci da objasni roditeljima da je nekad nemoguće postaviti digitalne granice. Smol takodje kaže da dnevno izlaganje visokoj tehnologiji razvija moždane ćelije i prilagodjava ih novoj stvarnosti, a  stare veze se kidaju. Decu rodjenu u eri novih tehnologija on naziva – digitalnim domorocima, a nas – njihove roditelje iz druge polovine prošlog veka – digitalnim imigrantima. I poručuje, tehnološki napredak je brzi voz – ili se ukrcaj ili ostani…..

Kad smo već kod digitalnih i ostalih visokih tehnologija-da li je pravilno reći  „recikliraj limenKicu“, ili „recikliraj limenČicu“?  Ja mislim da je druga varijanta gramaticki ispravna, ali se prva češće koristi, čak i u medijima. Dok mi lupamo glavu, Istok Pavlović je napisao „Digitalni pravopis“, kojom se utvrdjuju pravila izražavanja u pismenoj komunikaciji mobilnim telefonima, i društvenim mrežama. Ova pravila nisu nova, nego ista ona stara gramatička, primenjena u digitalnim komunikacijama, na koje nas autor podseća i piše ovako: „Prijatelju zarez razmak ti si nepismen“….

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Samo dobre vesti i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s