Kratki rezovi – 25. maj

piše: Radovan Pantović

Za Djurdjevdan je u novosadskom naselju Bangladeš glas vredeo dvadest evra. Toliko je Romska demokratska stranka plaćala podršku za lokalni parlament.  Politička obećanja  i socijalne bajke išle su kao bonus.  Posle su neki  glasali sa nadom,  većina  sa interesom. Dobijeno je pet mandata  ali u skupštinske klupe neće sesti ni jedan Rom. Predsednik  stranke, izesni  Bokan, u njih je ugurao drugare, prijatelje i članove svoje porodice. Ne Rome,  uz objašnjenje da medju njima nema dovoljno školovanih, obrazovanih i pametnih.

U romskim naseljima Novog Sada danas mu pominju familiju, jadaju se i ljute „glasali smo za naše a dobili smo njegove“, „sad nam je prodao ovo za ono i nikad više“. Sve izgleda kao kratki kurs lake prevare a moglo bi da ispadene kao mala škola demokratije. Zavisno od testa na sledećim izborima.

U očima političkih elita ovde smo svi mi po malo Romi. Jednom smo glasali za švedski standard, blagostanje i prosperitet, a dobili smo rat, deceniju propadanja, afrički standard, pa opet rat. Poslednje je bilo ono sa hiljadu evra, radnim mestima, Evropskom Unijom i Kosovom. Trebalo je vremena, bilo je i sumnji  ali pokazalo se da glas naroda danas nije kratkog pamćenja,  ima snage i zrelosti. Može da podigne, da šansu, opomene ali i da kazni.  Nista lično, samo politički. Zbog opšteg dobra i demokratskih principa: kontrole, podele i smenjivosti vlasti.

U antičkoj Grčkoj, kolevci moderne demokratije,  opomena gradjana bila je mnogo surovija. Jednom godišnje birao se najgori političar ili lik u kome se krila najveća opasnost po  demokratske vrednosti . Kazna je bio „ostrakizam“, desetogodišnje  progonstvo iz države. Prognani su mogli biti i oni koji su se najviše uzdigli. Smatralo se, kako je pisao Aristid nekoliko vekova pre Hrista, da preterana popularnost  pa čak i velike zasluge za polis mogu političkog vodju da navedu na  „vlastoljubivo iskušenje tiranije“.  Zbog toga se vodilo računa da demokratija  uvek bude cilj, a ne sredstvo vladanja.

Dobar savet za političare i njihove fanove u našoj postizbornoj groznici.  I za one koji su se ljutili posle prvog kruga i za one koji su ljuti posle drugog. Demokratija ima puno slabih mesta ali radi…i tu prigovora nema.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kratki rezovi i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s