Šerif iz Jalovika (Kvaka 202 – utorak, 29. maj)

piše: Dragutin Rokvić

Stanovnici Jalovika, sela kraj Šapca, žale se da ih već godinama pljačkaju i zlostavljaju kriminalci. Lojalan građanin ne zna da li da se više čudi seljanima koji ovako nešto tvrde, ili razbojnicima koji su ovo uradili.

I jedni i drugi bi morali znati da je prema službenoj statistici kriminala za trideset odsto manje nego prethodnih godina, Dakle, broj ukradene stoke i suma otetih deviza sigurno su daleko manji. Ali seljani se žale i da ih policija ne brani. Ovo je već ozbiljnije, jer ukazuje da žitelji ne shvataju da blizu šezdeset odsto ispitanika u Srbiji smatra da je policija efikasna, i da su njihove optužbe zato neuverljive.

Meštanima treba dozvoliti da sami organizuju seoske straže. Ako je već preporučeno da građani grade sami sebi brane i nasipe, onda bi mogli i da se sami štite. U slučaju da ne naprave patrole – treba im zabraniti dalje držanje ilegalnog oružja. (Valjda nisu i ovde statistički izuzetak pa da samo kod njih svaki drugi-treći žitelj nema koji revolver ili kalašnjikov.)

I obavezno moraju imati šerifa. Mogu da čekaju zagonetnog stranca, ali to traži strpljenje. Čak Noris je zauzet jer pravi antologiju viceva o sebi. Najpametnije bi bilo da angažuju zemljaka Hajduk Stanka. Ionako hoće da ga izbace iz lektire, jer je njegov tvorac Janko Veselinović politički nekorektan za današnje doba.

Kandidat za šerifa broj 1

Kandidat za šerifa broj 2

… Uhvaćene konjokradice šerifovi pomoćnici čuvali bi u domu kulture do dolaska putujućeg sudije. Putujući sudija bi im javljao telegrafom da čeka reizbor…

Kvaka 202 je rubrika koja se na Beogradu 202 emituje od ponedeljka do četvrtka u terminima 07.40 (emisija „Ustanak“) i 11.45 (emisija „Formula 202“).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kvaka 202 i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s