Ustanak (31. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

U svetu će biti obeležen Svetski dan bez duvanskog dima. Šta u stvari predstavlja borba protiv uživanja u duvanskom dimu? Da li smo iskreni u izjavama da je pušenje štetno po zdravlje? Da li smo hteli ili morali da donesemo zakon protiv pušenja u zatvorenom prostoru, čak i u kafani? Licemerni smo, jer i dalje gledamo ćutke naše kolege ispred ulaznih vrata firmi kako brzo uvlače dim, gledajući na sat koliko još imaju minuta za to svoje samouništavajuće zadovoljstvo. Pravimo se ludi i kada neko stane kraj prozora i puši, čak i čuvamo stražu da ne naiđe vatrogasac ili portir.

karikatura: Saša Dimitrijević, Niš

Kod kuće popujemo deci da je pušenje štetno po zdravlje dok gasimo cigaretu u prepunoj pepeljari. Ulicom pušimo strepeći da nas ne ugleda komunalni policajac dok ispuštamo pikavac na trotoar i napiše prekršajnu kaznu. Svi znamo da je štetno, a ipak i dalje robujemo lošoj navici. Kažu pušači da ništa nije lepše od prve cigarete posle buđenja uz jaku crnu kafu. Užas, poručuju lekari. Strada želudac, stradaju pluća, strada kardiovaskularni sistem. Onda, opet pušači, kažu kako je divno zapaliti posle obilnog ručka. Nedopustivo, iz petnih žila upinjući se, demantuju lekari. Strada biološki proces varenja, dim cigarete ga usporava, dolazi do gojaznosti, samim tim do rizika od povišenog krvnog pritiska i moždanog udara. Oni koji se odluče da ostave cigarete od bivših kolega po dimu, mogu samo da očekuju podozrenje, čak i zavist što i sami to ne mogu da prelome i prestanu da puše. Prelomite danas, ne čekajte ponedeljak. Budite pobednik, pobedite svoju slabost. Uštedećete za letovanje, bićete zdraviji, lepši, zubi vam neće biti žuti, a srce će kucati snažnije i jače, koncentracija će biti mnogo bolja. Najlakše je pokušati, a vi to još niste ni probali. Probajte, pa kud pukne. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s