Kratki rezovi – 5. jun (Je l` pevaš, Rasime?)

piše: Radovan Pantović

Poslovica “ko peva, zlo ne misli” dobila je ove nedelje u Sent Galenu konkurenciju , “ko peva igra, ko ne peva ide kući”. Autor, fudbalski  selektor Siniša Mihajlović, odmah ju je i primenio,  a Adem Ljajić  se umesto  u Rensu na utakmici sa Francuskom obreo u Novom Pazaru.  Nije pevao himnu, pred meč sa Španijom, a mogao je, kažu dobronamerni, samo da otvara usta i do svega ovoga ne bi došlo.

Uostalom više od sedamdeset odsto nas ne zna reči himne. Istraživanja kažu i da više od polovine ne može da pogodi redosled boja na zastavi niti da opiše nacionalni grb. Ipak, kola su se slomila na Ljajiću jer, ispostavilo se da ovo nije samo stvar memorije, odnosa selektora i igrača, već identiteta, naconalnog osećanja i državne pripadnosti. Himna bi sve te stvari trebalo nekako da pomiri ali izgleda da  joj teško ide. Posebno medju manjinama. I to ne od juče.

Pesma “Bože pravde” nastala je pre sto četrdeset godina na ceremoniji obeležavanja punoletstva knjaza Milana Obrenovića. U Narodnom pozorištu izveden je prigodan komad, a na njegovom kraju (u slavu budućeg kralja) – pesma bez naziva od dve strofe, majka današnje himne. Na tekst upravnika Jovana Đorđevića melodiju je napisao pozorišni kapelan, slovenac, Davorin Jenko. Već iste letnje večeri (10. avgusta 1872. godine), po izlasku iz sale narod je počeo da zvižduće i peva odu knjazu.

“Bože pravde”, brzo se primila i deset godina kasnije postala je zvanična himna u to vreme  male, mlade  i nacionalno homogene države Srbije. Prepravljana je, zatim i dorađivana kad god je bilo političke potrebe. “Knjaza”  je najpre zamenio “kralj”. Kasnije, u staroj Jugoslaviji, zbog mira u zajedničkoj državi, pridev “srpski” je zamenjen sa “naši”. Srpske zemlje postale su „naše” a srpski rod, “naš rod”. U današnjoj verziji “srpski” je vraćen. Pojavio se medjutim prigovor manjina koje se nikako ne pronalaze u staroj srpskoj pesmi.

Bombarder iz Borova Sela za ovo, pretpostavljam, nije znao. Doneo je iskustvo zapada ali još nije stekao mudrost Miljanića  koji je igrače vraćao kući zbog psovke, kape ili kravate. Zaboravio je koliko je ovde zapaljiva smeša politike i sporta i nesmotreno upro prstom na svakog sportistu „manjinca“ koji se nadje u državnoj selekciji. Pošto je podelio javnost slučaj je stigao tamo gde mu je mesto, u skupštinu. Ali samo kao duhoviti eho u vidu Čankove (Nenad) upadice, dok ide himna, „je l` pevaš, Rasime?“                                                                                                                                Umesto igrača Siniša je u igru ubacio politiku a problem poslao na teren. Sportskim žargonom,  „Snažnim udarcem posred živog zida! Šteta.“

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kratki rezovi i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s