Letnja sezona ili „Jao da me vidi moja mila majka“ (Kratki rezovi – 8. jun)

piše: Radovan Pantović

Kada se u Kanu,  u jednoj od uvodnih scena filma “U raju”  Urliha Zajdla, na peščanoj plaži  Atlantika (negde u Keniji) pojavila sredovečna, punačka  Austrijanka u jednodelnom cvetnom kostimu,  ništa nije mirisalo na “greh“. Ni u sledećoj sceni, kad je gospođu okružilo jato nasmejanih tamnoputih mladića uz “hakuna matata..i ovo je Afrika“. Samo egzotika palmi, peska i mora. Pa  ipak iz kadra u kadar uz afrički ritam, muziku i ples došlo se do “i don’t want saffari.. gledaj u moje oči, dodirni moje srce”. I naravno golih scena.

Autor je istraživao žensku ljubav, usamljenost i slobodu. Kritika, međutim, nije imala sluha. Ocenjeno je:  jeftina priča i plitak scenario. Film je ostao bez nagrada, ali niko nije osporio da je tema pogođena. “Seks turizam” postaje sve popularniji među bogatim sredovečnim Evropljankama. Iako to nisu “crveni fenjeri”, egzibicionizam i druge bizarnosti (a može se dobiti i “volim te” ili cvet na aerodromu)  puritanci i borci za ljudska prava digli su prašinu zgroženi “seksualnom eksploatacijom mladih Afrikanaca”.

Muški deo bogatog sveta, bez sličnih problema, davno je otkrio Aziju i Tajland, gostoljubiv narod i specifičnu kulturu, kraljevinu u kojoj je ministar turizma, dobio  titulu “mister kondom”. Za velike zasluge i s jakim razlogom. U državu se godišnje slije pet milijardi evra, našim žargonom rečeno – stranih investicija. Skoro petnaest odsto ukupnog bruto nacionalnog proizvoda.

Tajland je šampion ali, poznato je, nije jedini. Negde legalno, uglavnom ilegalno “seks turizam” je postao najbrže rastuća turistička grana u 21. veku. Na bojkot poročnog biznisa pozvao je prošlog meseca čak i sam Papa, i zatražio od medjunarodne zajednice da uloži više napora u borbi protiv “zla”  koje ubija psihu i dušu. I turizmu treba moral, zvone crkvena zvona.

Ipak, iz iste škole je i lekcija “za svaku pojavu pod kapom nebeskom postoji vreme”.  Izgleda da je tako, jer evo neki dan svojim očima na “ibarskoj magistrali”,  tu ispod Rudnika, vidim novu neonsku reklamu “Svinger klub Raj” – dobro došli! I gužvu na parkingu. Od Tajlanda i Kenije, naš moral, telo i duše za sada štite prazni novčanici.

A do kad će – to ne znamo.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kratki rezovi i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s