Samo dobre vesti – 2. jul

piše: Zorana Pejić

U Brazilu, su odlučili, da zatvorenicima za svaku pročitanu knjigu smanje kaznu za četiri dana ležanja u bajboku. Da ne bi odjednom postali mnogo načitani, mangupi i mnogo veći kriminalci mogu da pročitaju godišnje do 12 klasičnih dela iz književnosti, filozofije, nauke ili umetnosti. Na taj način, godišnje bi mogli da skrate zatvorsku kaznu do 48 dana. Malo li je?

Kad smo kod knjiga, jedna vest dokazuje da su one ponovo popularne, čak i medju lopovima. Naime, u Zagrebu iz jedne privatne kuće, lopov je odneo nekoliko hiljada knjiga. Ako ova brojka nije preterana, ni nekoliko stotina nije zanemarljivo. Naravno, ovo nije dobra vest za vlasnike koji su pomenute knjige držali zapakovane u kutije, ali je generalno dobro da ponovo vlada interes za knjige i čitanje.

A jedan Kinez po imenu Du Vei Šeng  je doktor za knjige. Njegovi „pacijenti“ su stari uglavnom hiljadu i više godina. Kao zaposleni u Nacionalnoj biblioteci, on ima zadatak da sačuva spise i knjige za naredne generacije. Za 35 godina karijere, spasao je 5000 knjiga. Iako kaže da njegovima pacijentima nema leka, on ipak može da im produži život.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Samo dobre vesti i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s