Rashlađivanje u sopstvenoj režiji

piše: Ružica Zorkić

Ima nas, koji ne volimo “klimu” nikako. Da li zato što je nemamo ili ne podnosimo, nije ni važno – tek nema je, a vruće je, da ne pričam koliko.

Za takve situacije, pomažu “bapski lekovi”, “alternativna hladjenja” I sve ono što makar trenutno, može da rashladi. Ili bar da uspori “dotok toplote”.

Na primer: u kuhinji: I na ovoj vrućini, uključen šporet znači bar desetak stepeni višu temperaturu…..spustite šerpu sa tek skuvanim ručkom na pod (odatle će najmanje da greje), a na plotnu na kojoj ste kuvali, stavite drugu šerpu –  sa hladnom vodom (koja će da upije višak toplote). I menjajte tu vodu, po potrebi. Ako imate sreće, pa je već sve skuvano – podgrejte samo onoliko koliko je potrebno za taj obrok (još bolje ako može u mikrotalasnoj). Ili češće spremajte “studentski ručak”: supa iz kesice i sendvič – ima sve potrebno za ove vrele dane, a spremno je za manje od 10 minuta!

Serijski ubica No. 1 – promaja, ovih dana nije tako agresivan. Svuda je toplo, pa promaja donosi strujanje toplog vazduha – oseti se neki dašak, lakše se diše. Može mu se čak i pomoći – pokvasite čaršave, plahte, hladnom vodom, I raširite na prozore I terase. Bar dok se ne prosuše, osećaće se svežina. A onda, ponovo.

I u kući i van kuće, “subjektivni osećaj toplote”, biće bar koji stepen niži, ako se zabavite nečim stvarno zanimljivim. Ako se posvetite čitanju, pisanju, traganju po internetu, slušanju radija. Kad se čovek udubi u ono što radi, kad se posveti tome, neće primetiti ni mnogo veće “pritiske” nego što je ovih….koliko?? – pa skoro 40 stepeni.

Slušanje radija, I to sa slušalicama u ušima, posebno ističem: to sam probala I proverila, I zaista radi! I to baš slušanje radija, a ne muzike. Jer, ako slušate muziku sa neke plej liste, verovatno već znate koje su pesme na redu, i možete i da se vratite ako nešto propustite. Ako slušate radio – ne znate šta je sledeće, šta bi mogli da propustite, koje sve informacije i pesme možete da čujete….

Dakle, siguran alternativni način suzbijanja vrućine: slušajte radio! Može i 202, jer:  imamo još toliko načina da vas rashladimo!!!

(emitovano u „Letnjoj bašti 202“ – petak, 6. jul)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Letnja bašta 202 i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s