Čvorovići (Kratki rezovi – 20. jul)

piše: Radovan Pantović

– Mene ako se sete na dan bezbednosti… a ako se ne sete , nikom ništa. To je bila moja dužnost. Ovako je rezonovao Balkanski špijun Ilija Čvorović, u jeku obračuna sa stranim plaćenicima i ubačenim elementom. Ilija je otišao u legendu, ali problem je izgleda ostao.

Tako misle i Rusi. Svaka Nevladina organizacija koja se bavi politikom, a finansira se iz inostranstva, moraće od ove nedelje da istrpi blam i prihvati žig „strani agent“.  Ili da se odrekne izdašnih stranih donacija. Duma je donela zakon koji ih  obavezuje da se u javnim nastupima, na internetu, u štampi i publikacijama potpisuju hladnoratovskim sinonimom za izvodjača špijunskih poslova. Takvih je gotovo 150 hiljada, a novac koji stiže meri se milijardama dolara. Kremlj je izmedju frustracije pred milionskim transferima za razvoj demokratije i „legalizacije“ stranih agenata, izabrao ovo drugo. Putinizacija civilnog sektora ili ne, činjenica je da će ubuduće nevladine organizacije morati da podnose izveštaje o svojim aktivnostima i objavljuju reviziju finansija.

Začudo, ideja nije ponikla iz Putinovog kabineta ili autoritarne prirode ruske politike, već iz Amerike. Tamo  organizacije koje se bave politikom ne mogu da dobiju neprofitni status NVO, a ako primaju novac iz inostranstva moraju da se registruju kao agenti stranih vlada, korporacija ili institucija. Da su verovatno u pravu, posumnjao sam čitajući pismo jednog revoltiranog francuskog obaveštajca. Žalio se Mondu, kako sve ono što su on i kolege godinama radili tajno, rizikujući živote i stavljajući glavu u torbu, nevladine organizacije danas rade javno, smeškajući se medijima i za sve još dobijaju društvene nagrade i priznanja.

Što se nas tiče, moj favorit je NVO iz Žitišta koja je podigla spomenik Rokiju. Ne znam da li ih Balboa plaća, ali svidja mi se njihov program da u selo uvedu karakter filmskog heroja; upornost, istrajnost, želju za pobedom i pokažu volju mladih Žitišta da utiču na okružanje i menjaju stvari. Za ostalih petnaestak hiljada, (posebno za onih deset odsto koje se bave politikom) imam samo sumnju. Običan čovek teško razume njihov altruizam i empatiju za ljudska prava i lične probleme.

Možda je to samo srpski stereotip. U svakom od nas čuči po jedan Čvorović. Iako nas se nikad ne sete!

Žitište – spomenik Rokiju

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kratki rezovi i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s