Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Lakros“

piše: Milan Marković

Da li ste čuli za lakros? To je jedan od sportova koji zasad nije oilimpijski, ali je u velikoj ekspanziji, i očekuje se da će biti zastupljen na Olimpijskim igrama 2020. Poznat je po tome što je jedan od najstarijih timskih sportova na svetu. U svakom slučaju lakros je jedini savremeni sport nastao na zapadnoj hemisferi pre dolaska Evropljana.

To je nacionalni sport Indijanaca, a njegovo ime potice od francuske reči koja označava štap. Čovek koji je dao ime ovom sportu, bio je francuski misionar Žan de Brebeuf i to 1637. godine, kada je bio na misiji kod indijanskog plemena Irokeza.

Lakros je timski sport sa loptom. Osnovna verzija ovog sporta je ‘field lacrosse’. Igraju ga dve ekipe sa po 10 igrača, odnosno 12 igračica u varijanti zа ženе. Cilj igre je teškom gumenom loptom postići pogodak, koristeći pri tom štap sa pričvršćenom mrežicom nа vrhu za hvatanje lopte, dodavanje saigraču ili šut na gol. Igra se 4 puta po 15 minuta. Od 10 igrača, 3 igraju napad, 3 odbranu, 3 sredinu terena, a deseti je golman. Gol nije na kraju terena, vec, kao i u hokeju, postoji prostor za igru između gola i gol-auta.

Lakros je najpopularniji na američkim i kanadskim koledžima i kod srednjoškolaca. Postoji ogromno interesovanje za njega, veliki broj timova podeljenih u čak 3 NCAA divizije. Dobro za ovaj sport je to što je popularan u dve države koje su ekonomske i sportske sile, i koje zato lakše mogu da omoguće njegov progres i širenje.

Problem sa ovim sportom je što je popularan samo u severnoj Americi, mada postaje sve popularniji širom sveta i ubrzano se širi. Australija ima sve jaču reprezentaciju, Engleska takođe, a sport se polako razvija i u ostalim  zemljama – naročito u srednjoj Evropi. Interesantno je i da Irokezi (indijansko pleme koje je izmislilo ovaj sport pre nekoliko hiljada godina, a kojih danas u SAD i Kanadi ima oko 150 000) imaju svoju reprezentaciju i svoj savez i da samostalno učestvuju na svetskim prvenstvima. Dakle, imaju sličan status kao Vels ili Škotska u fudbalu.

Lakros je već imao status olimpijskog sporta davne 1904. godine u Sent Luisu i četiri godine kasnije u Londonu. Da bi ponovo postao olimpijski sport, potrebno je da još 4 države postanu članice Međunarodne lakros federacije. Trenutno postoji 36 članica, a za registraciju sporta kao olimpijskog potrebno je 40 nacionalnih saveza. Ukoliko se to ispuni onda je neophodno da prođe jos 7 godina da bi se ovaj sport našao na Olimpijskim igrama.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Lakros“

 1. Ivan kaže:

  Tek sad sam naisao na ovaj post, zaboravili ste da pomenete da se igra i u Srbiji, postoje tri kluba. 🙂 Posetite http://www.zombielax.net i pogledajte, to je sajt jednog od klubova.
  Pozdrav

  • darkok kaže:

   Hvala na dopuni! Odmah idemo u posetu:))

   • Ivan kaže:

    Nema na cemu 🙂 Svi klubovi (Belgrade Zombies, Belgrade Phantoms i Belgrade Bears), kao i Srpski Lakros Savez imaju stranice na facebook-u (neki tek rade na postavljanju sajtova), a u planu nam je i sirenje sporta van Beograda (ukoliko je neko zainteresovan da zapocne sa tim u svom gradu obezbedicemo mu svu potrebnu pomoc). Takodje ko god je zainteresovan da pocne da trenira u Beogradu neka nam se javi putem facebook stranice ili na telefone sa sajta 🙂 Pozdrav 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s