Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Sepak takrav“

piše: Milan Marković

Ovaj sport nije olimpijski, ali je najgledaniji na Azijskim sportskim igrama. Sepak takrav je već stavljen pod superviziju olimpijskog komiteta i ozbiljno se razmislja o njemu. Sepak takrav je timski sport koji bismo mogli da opišemo kao ‘odbojku koja se igra nogama’. U ovom sportu je mreža mnogo niža nego u odbojci, tako da poeni moraju da se osvajaju, ne laganim prebacivanjem lopte preko mreže, vec oštrim udarcima, tokom kojih igrači moraju da se nađu u vazduhu. Najčešći udarci kojima se osvajaju poeni su  tzv. ‘makazice’ iz fudbala i voleji. ‘Makazice’ i voleji u vazduhu imaju istu onu funkciju kao smeč i prvi tempo u odbojci. Protivnički  igraci za to vreme pokušavaju da blokiraju loptu. Naravno ne rukama, već moraju da skoče i da pokušaju blok nogama. Ovaj sport je izuzetno težak, ali u isto vreme i atraktivan za publiku. Igrači su stalno u vazduhu. Osim napada i odbrane, koji zahtevaju precizan tajming skoka i reflekse nogu, veoma bitno u ovm sportu, mozda i najbitnije, je ‘znati kako pasti i ne povrediti se’, dočekati se na ruke i ublažiti pad koliko je to moguće. Svaki tim ima po tri igrača, koji igraju na terenu podeljenom odbojkaškom mrežom na dve polovine. Teren je veličine terena za badminton. Servira se isto nogom, ali ne sa kraja terena, nego iz kruga unutar terena. Velesile u ovom sportu su Tajland i Malezija.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s