Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Ragbi 15“

piše: Milan Marković

Ragbi je neolimpijski timski sport nastao u istoimenom engleskom gradu početkom 19. veka. Od svih neolimpjskih sportova ragbi je napopularniji i najrasprostranjeniji. Postoje tri osnovne verzije ovog sporta: ragbi 15 ( ragbi union), ragbi 13 (ragbi liga) i ragbi 7. Razlika između ovih verzija je u broju igrača i pravilima.  Ragbi nije olimpijski sport isključivo zbog dužine trajanja turnira (od mesec i po do dva meseca). To se nikako ne može uskladiti sa trajanjem olimpijskih igara (samo tri nedelje).

Ragbi union (ragbi 15) je najpopularnija verzija ragbija. Svaki tim ima 15 igrača, 8 krila (napadača) podeljenih u tri formacijska reda, prednji, srednji i zadnji (3-2-3) i 7 bekova od kojih su dvojica halfbekovi. Teren je površine  100×70 metara, sa golovima u obliku latiničnog velikog slova H. Lopta je ovalnog oblika, a dodaje se rukama unazad ili nogom unapred. Poeni se osvajaju na dva načina, ako se iz igre ili prekida lopta nogom ubaci izmedju dve stative, ili ako se rukama unese u protivničko polje iza gola. Napadači su teži i sporiji i oni svojom snagom probijaju protivničku liniju dok se igra ne približi protivničkom polju. Onda nastupaju bekovi trčanjem i probijanjem dok se ne postigne pogodak.

Ragbi union je globalno popularan sport koji neprekidno napreduje, ostvaruje sve veću zaradu, i širi se na sve više zemalja. Stare velesile su uglavnom države iz Britanskog komonvelta: Engleska, Južna Afrika, Australija, Novi Zeland – reprezentacije koje su bile svetski šampioni. Nove sile u ragbiju su Francuska i Argentina. Snažne reprezentacije imaju Vels i Irska, dok je reprezentacija Škotske u blagom opadanju. Ovo je nacionalni sport za male pacifičke nacije. Najsnažnija medjunaodna takmičenja su Svetsko prvenstvo, Kup 6 nacija i Kup Južne hemisfere. Najsnažnije klupsko takmičenje je evropska Liga šampiona ili Hajneken kup. Najjače nacionalne lige su Engleska, Francuska i Keltska liga koju čine klubovi iz Skotske, Irske i Velsa, a u kojoj se kao gosti takmiče dva kluba iz Italije. Australija i Južna Afrika takodje imaju jake lige. Australijska je možda i najjača na svetu.

Ritualni ples reprezentativaca Novog Zelanda pred početak meča

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s