Ustanak (30. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

Kriza u Srbiji je učinila da se zatvorimo u sebe, da zaboravimo svoje najbliže, da prestanemo čak i da održavamo kontakte sa najbližim komšijama. Luksuz predstavlja odlazak do rodbine, pozivanje prijatelja i komšija na nekad čuvene sedeljke do ponoći, naročito tokom leta. Da li zaista poznajemo ljude koji žive pored nas? Komšija je, kažu naši stari, bliži nego rod. To se naročito oseti tokom leta, kada poraste broj provala u stanove onih koji su otputovali na odmor. Rešenje je jednostavno, ako želite da sebe zaštite od neprijatnosti, potražite pomoć komšije. Pozovite ga prvo na čašicu rakije i jaku crnu kafu. Poslužite i hladnu mineralnu vodu, možete dodati i kocku ratluka od ruže. Objasnite mu da odlazite na neko vreme, i predložite da uzme ključ od vašeg stana. Korist je mnogostrana. Najpre, komšija će redovno prazniti vaše sanduče sa poštom, vetriti stan, i uveče paliti svetlo da lopovi pomisle da unutra ima nekoga. Komšinica će sa zadovoljstvom prihvatiti obavezu da zalije cveće, nahrani ribice, možda i pričuva vašeg psa. Ako imate plazma televizor, a u toku su Olimpijske igre, komšiji ćete obezbediti neviđeno zadovoljstvo, a i sami ćete imati koristi od toga. Neka uvek nekog bude u stanu. Po povratku sa letovanja, na poklon donesite neki suvenir, i izrazite spremnost da promenite uloge kad za to dođe vreme. Lakše i opuštenije ćete letovati, a i bićete bogatiji za još jedno neraskidivo prijateljstvo koje je započeto najpre iz nužde, a onda prepaslo u obostrano uvažavanje, poštovanje i komšijsku ljubav. Koliko dobrih ljudi živi u vašoj blizini a da to do sada niste ni primetili? Lepše je kad imate na koga da se oslonite, ali i sami nekome budete oslonac kad zatreba. Ko još onda mari za krizu? Dobro jutro.

Dobro jutro, komšija! Kako ste? Imate li nešto za klopu?

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Ustanak (30. jul – crtica)

  1. slobodan kaže:

    imao cast da ga upoznam,najpozitivnija osoba na svetu,kao i svi na 202 ci

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s