Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Američki fudbal“

piše: Milan Marković

Ovaj sport je jedan od simbola Amerike. Neraskidivi deo američke kulture i načina života još od građanskog rata. Od sportova, samo još za bejzbol možemo da kažemo nešto slično. Američki fudbal je danas najbogatiji i najpopularniji američki sport. Za razliku od posustalih NBA i NHL liga, NFL ne mora da brine za budućnost. Ovaj sport se gotovo jedino igra u Americi i njenim susednim državama. U Evropi, uhvatio je korena samo u Engleskoj i Nemačkoj, i to uglavnom uz pomoć američkih gradjana i vojnika NATO trupa. Ne postoji nijedan primer osim ovog, ovolike dominacije jedne nacionalne lige nad ligama drugih država. Razlika izmedju njih se može meriti samo svetlosnim godinama. Zbog toga, američki fudbal se nikada neće naći na Olimpijadi. Doduše, 1932. bio je demonstrativni sport na OI u Los Anđelesu. Osim američke, ne postoji nijedna druga ozbiljna reprezentacija. Čak i američki košarkaški drim tim ima konkurenciju. Sport je globalno popularan, a igra se ozbiljno samo u jednoj zemlji –  ne postoji nijedan sličan primer.

Američki fudbal (AF) je nastao krajem 19. veka na koledžima. NFL liga osnovana je 1920. u Kantonu, Ohajo. AF je, inače, nastao od ragbija. Igra je promenjena i ubrzana. Pravila su opšte poznate i ne treba ih predstavljati u detalje. Lopta se može bacati unapred, a cilj je postići što veći broj poena, trčanjem ili šutiranjem lopte. Tim napreduje tako što osvaja nove napade. Ima  4 pokušaja da osvoji novih 10 jardi. Ako tim to ne ispuni, lopta pripada protivniku. Postoji i mogućnost da se lopta preseče. Pozicije u formaciji napada su kvoterbek, raning bek, ful bek, vajd risiver i tajt end. U odbrani-takl, lajn beker, korner bek i sejfti. Na terenu je uvek 11 igrača jednog tima, a ukupno ih je 56. Finale NFL lige ili “Superboul” je četvrti najgledaniji događaj na svetu.

Najuspešnija ekipa su Grin Bej Pekersi iz Viskonsina, a najveći budžet imaju Njujork Džajentsi (čak 138,000,000dolara), sa prosečnom platom igrača od 2,5 miliona. Najveći brendovi medju klubovima su Grin Bej, Čikago, Dalas, Pitsburg i Okland. Veliki problem za NFL ligu su velike pauze izmedju efektivne igre. Postoji NCAA liga u 3 divizije, a najjaču školu ima USC – Univerzitet Južna Kalifornija (popularni trojanci).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s