Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Kriket“

piše: Milan Marković

Uz američki fudbal i ragbi sigurno najpopularniji sport koga nema na Olimpijadi. Sport koji postaje sve bogatiji. Karkterističan za zemlje britanskog komonvelta. Nastao u Engleskoj, mada su mu koreni u Holandiji. Nijedan sport nije toliko marketinški i finansijski ojačao poslednjih godina. Tome je doprineo veliki uspon Indije kao ekonomske sile i osnivanje Indijske premijer lige, u kojoj igraju najbolji svetski igrači kriketa. Ovaj liga danas vredi 3 milijarde evra. Posle zvezda engleske fudbalske premijer lige, engleski igrači kriketa su najbogatiji sportisti te zemlje. Nacionalni sport Indijskog potkontinenta, Engleske, Kariba i ‘stariji brat bejzbola’.

Kriket je timski sport koji dosta podseća na bejzbol. Svaki tim ima po 11 igraca. Teren je elipsoidnog oblika sa pravougaonim poljem u centru površine 20 x 12m sa tzv. ‘vratnicama’ na oba kraja koje su skup 5 malih štapova. Kao i u bejzbolu, jedan tim baca loptu, drugi je udara palicom. Igrač koji udara ima za cilj da je izbaci sa terena što donosi i najviše poena. Ako ne može da je izbaci, onda bar da osvoji neki poen. Mora da istrči do suprotnog kraja pravougaonika i nazad, sve dok ne bude izbačen. Da bi se ovo ostvarilo, lopta mora posle udarca da dodirne tlo. U tom slucaju, igrač koji udara osvojiće neki poen. Medjutim, ukoliko igrač koji baca pogodi ‘wicket’ (vratnicu) iza igrača sa palicom, igrač sa palicom završava svoje ucešće u igri (svoj ‘over’). ‘Over’ je ucešće jednog igrača kao udarača. Njemu bacaju loptu svi igrači protivničkog tima. U polju se nalazi 9 igrača ili ‘fildera’ koji se trude da uhvate loptu. Drugi način da se igrač koji udara loptu izbaci je da neki od ‘fildera’ uhvati loptu posle udarca, a da ona ne dodirne tlo pre hvatanja. Svi igrači moraju udarati loptu. Period kada igrači jednog tima udaraju, od prvog do poslednjeg, zove se ‘ining’.

Postoje mnoge varijante utakmica, razlika je isključivo u vremenu predviđenom za igru, ne u pravilima. Tako postoje utakmice koje se završavaju za jedan dan (One day interantional), Twenty-20 kriket (kriket 20-20) i mečevi zvani Test mečevi koji traju po nekoliko dana.

Najjača takmičenja su Svetska prvenstva, Svetski kup i Testovi ili  prijateljske utakmice. Najpoznatiji Test je čuveni ‘The Ashes’, Test izmedju Engleske i Australije.

Najjače nacionalne lige su indijska, engleska, australijska, a postoji i Liga šampiona koju igraju klubovi iz Indije, Pakistana, Šri Lanke, Engleske, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike i sa Kariba.

Klubovi koji igraju englesku nacionalnu ligu po pravilu ne predstavljaju gradove, vec grofovije iz kojih dolaze (nijedan tim nema grad u nazivu, već grofoviju).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s