Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Skvoš“

piše: Milan Marković

Još jedan anglosaksonski sport nastao u srednjem veku. Poznat i kao najbrži sport ili tenis izmedju  4 zida. Razvio se odvajanjem od tenisa negde u prošlosti. Potcenjen sport koji se sve vise širi i u kome se okreće mnogo veći novac nego u mnogim olimpijskim sportovima. Priznat kao olimpijski sport, ali nije na Olimpijadi. Malo je falilo da bude na OI u Brazilu 2016.-te gde će se naći ragbi 7 i golf.  Skvoš se našao na trećem mestu prilikom glasanja za nove sportove. Izgubio je sa malom razlikom, a očekuje se da na sednici  MOK-a u Argentini sledeće godine bude primljen u program Olimpijade 2020.

Nastao je u srednjovekovnoj  Engleskoj, a jednu verziju sporta su igrali i francuski monasi. Interesantan je podatak da je moderni skvoš nastao u zatvoru za dužnike Flint u Engleskoj. Kasnije se proširio prvo na škole i univerzitete, a potom i na celu zemlju. Verovatno jedini sport ikada koji je nastao u zatvoru.

Igra je veoma teška i iscrpljujuća, igraju je dva igrača, okružena sa 4 zida, koji udaraju lopticu reketom koji je manji od teniskog. Lopta leti veoma brzo, rekord je 242 km/h. Igrači gađaju lopticom prednji zid, i trude se da, posle odbijanja, ona padne dva puta na tlo pre nego sto je protivnik udari i ponovo pogodi prednji zid. Može se odbiti samo jednom o tlo. Poen se takodje gubi ako lopta ode u aut, van igrališta, ili ako je udarimo, a ona ne dodje do prednjeg  zida. Mogu se koristiti i ostala tri zida u igri, cilj je da lopta, odbivši se od njih, dodje do prednjeg zida i odbije se od njega u polje. Kako je teren mali, a lopta brza, često dolazi do sudara igrača. Ako je sudar nemoguće izbeći, poen se ponavlja, a ukoliko je neko namerno izazvao sudar da protivnik ne bi došao do lopte, onda se poen dodeljuje protivniku. Postoji  5 kategorija lopti, od najsporijih do najbržih i razlikujemo ih po bojama. Najbrža je plava, pa crvena, a najsporija narandžasta. Žuta je srednje brzine.

Postoje Svetska, Evropska i nacionalna prvenstva, a sport je u programu Igara Komonvelta, Pan-američkih i Azijskih igara. Najpopularniji je u Britaniji, njenim bivšim kolonijama i na američkim koledžima (NCAA).  Postoji i udruženje profesionalnih igrača po ugledu na ATP i profesionalni turniri raznih kategorija sa završnim Mastersom. U Britaniji 500 hiljada ljudi igra skvoš.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s