Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Australijski fudbal“

piše: Milan Marković

Australijski fudbal je nacionalni sport Australije. Neki poznavaoci prilika tvrde i da je najpopularniji. U svakom slučaju, ravnopravan je sa kriketom, plivanjem i ragbijem 13. Zimi je uvek najgledaniji, a tokom leta medju tri najgledanija sporta . Australijski fudbal je atraktivan i dinamičan sport i dosta se razlikuje od srodnih sportova, ragbija i američkog fudbala. Nije olimpijski, i verovatno neće biti u narednih dvadesetak godina. Za njega je važno to što se otisnuo iz Australije i što se polako razvija i u drugim zemljama. Problem je isti kao i u američkom fudbalu – postoji samo jedna jaka reprezentacija. U državama gde tradicionalno nema ragbija i američkog fudbala, mladi se pre opredeljuju za ovaj sport, jer je dosta brži, a i poeni se lakše osvajaju. U Australiji se 700 hiljada ljudi bavi ovim sportom, a u ostatku sveta 35 hiljada. Broj igrača u Australiji u periodu od 2000. do 2010. godine je porastao za neverovatnih 64 odsto. Za ovaj sport je karakteristično to što 10 odsto profesionalaca čine Aboridžini (starosedeoci Australije).

Teren je elipsoidnog oblika zato što se nekada ovaj sport igrao na terenima za kriket. Na krajevima terena postoje golovi, i to glavni gol u sredini, i dva sporedna, levo i desno od glavnog gola. Glavni i sporedni golovi imaju po jednu zajedničku stativu. Lopta je slična onoj iz ragbija. Svaki tim ima po 18 igrača, lopta se može dodati nogom ili rukom, ali ne kao u rukometu, nego tako što je držimo jednom rukom a udarimo pesnicom druge. Lopta se prilikom prodora, ne sme nositi, nego se mora udarati o tlo, kao u košarci. Pogoci se postižu nogom, glavni gol donosi 6 poena, sporedni jedan, mada, postoje tu još neka pravila za koje je potrebno mnogo vremena objasniti ih. Igraju se 4 četiri četvrtine po 20 minuta.

Australijski fudbal je nastao u drugoj polovini 19. veka u Melburnu, država Viktorija. Najpopularniji je u državama Viktorija, Južnoj i Zapadnoj Australiji i na Tasmaniji (centri u ovim delovima zemlje su Melburn, Adelaida i Pert). U Kvinslendu i u priobalnim delovima Novog Južnog Velsa popularniji je ragbi (u gradovima kao što su Sidnej, Kanbera I Brizbejn). Profesionalna liga (AFL) je globalno popularno i gledano takmičenje, a gledaoci u Srbiji mogu da je prate preko Eurosporta. Većina od 18 klubova je iz Viktorije.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s