Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Bejzbol“

piše: Milan Marković

Bejzbol – drugi najpopularniji sport u Americi i nekada olimpijski sport. Sinonim za Ameriku. Globalno popularan sport koji se, za razliku od američkog fudbala, ozbiljno igra i van SAD-a. U MLB-u, najjačoj svetskoj ligi, igraju i igrači iz drugih zemalja i imaju zapaženu ulogu, za razliku od američkog fudbala gde stranaca gotovo da i nema. Osim MLB-a, širom sveta postoji još nekoliko kvalitetetnih liga. Bejzbol je bio dugo demonstrativni sport na olimpijskim igrama, čak 7 puta, od igara 1912. do Seula 1998. Bio je olimpijski sport od Barselone 1992. do Pekinga 2008. Onda je ukinut – procenjeno je da postoje drugi sportovi kojima je promocija potrebnija i koji su rasprostranjeniji. Ipak, najveći razlog za oduzimanje statusa olimpijskog sporta je nemogućnost najboljih igrača MLB-a da dodju na OI, zbog preklapanja termina najjače svetske lige i Olimpijade. MLB liga se igra od marta do oktobra svake godine. Kuba je tri puta bila osvajač zlatne olimpijske medalje, SAD i Južna Koreja po jednom. Naravno, SAD nikada nisu došle sa najjačom ekipom.

Bejzbol je najverovatnije nastao od kriketa – nije poznato da li je stvoren u Britaniji ili medju njenim kolonistima u „novom svetu“. Ovo drugo deluje kao realnija mogućnost. MLB je profesionalna liga sa 29 američkih i jednim kanadskim timom. To je najstarija profesionalna liga u Americi, osnovana 1869. Najjača liga posle nje je japanska. Bejzbol je takođe popularan u Kanadi, Meksiku i naročito na Kubi, Dominikanskoj republici, i u Venecueli. Najtrofejniji tim na svetu su „Nju Jork Jenkis“ sa 27 MLB titula.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s