Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Fudbal na pesku“

piše: Milan Marković

Za fudbal na pesku (beach soccer) se može reći da je sport koji napreduje najbrže od svih. Nijedan sport nije došao do ovog nivoa za toliko kratak period od njegovog osnivanja. A osnovan je 1992. kada je stvorena svetska organizacija i kada su utemeljena pravila. Kasnije, fudbal na pesku preuzima FIFA. Od tada pa nadalje sport je u stalnom usponu. Malo je falilo da bude i na Olimpijadi u Riju kroz četiri godine, a za njega su lobirali i  predsednik FIFE i predsednik organizacionog odbora olimpijade. Kao sport nastao je u Brazilu i zato je možda i trebalo da se nadje u Riju. Ne postoji primer da je jedan mladi sport za 20 godina postojanja toliko napredovao – organizaciono, finsansijski i medijski. U budućnosti sigurno će se naći na Olimpijadi, ali teško pre 2020.

Svaki tim ima na terenu po 4 igrača plus golmana. Postoji neograničeni broj izmena. Igra se na pesku, prethodno temeljno očišćenom od kamena, školjki i sličnih stvari koje bi mogle da povrede igrače. Aut se izvodi rukom ili nogom, gol-aut isključivo rukom. Teren je površine 35-37 x 26-28 metara. Cilj je da lopta bude što više u vazduhu, jer je nije lako kontrolisati po neravnom terenu, što je jedna od odlika ovog sporta. I dobro upućen pas saigraču može, zbog neravnine, da se pretvori u suprotno. Isto tako, redovno se događa da šut po zemlji prevari golmana, lopta za delić sekunde može da promeni pravac. Igraju se dva poluvremena, postoje žuti i crveni kartoni, a postoji i isključenje od 2 minuta. Ako je rezultat nerešen, igraju se produžeci, a posle njih slede penali koji se šutiraju do prvog promašaja.

Takmičenja ima mnogo i sve ih je više. I klupskih i reprezentativnih. Svetsko prvenstvo se igra svake druge godine. Postoji i Evropsko prvenstvo i Evropska liga, kao i Svetski kup. Osim nacionalnih liga, postoje i turniri koji okupljaju najbolje timove, kao i Svertsko prvenstvo klubova. Najuspešniji su Brazilci i u klupskoj i u reprezentativnoj kategoriji. Trenutni hit su Rusi, aktuelni šampioni sveta. Rusi su i aktuelni šampioni Evrope, a Lokomotiva iz Moskve je klupski šampion sveta. Takmičenja prate najjače svetske televizije i najbogatiji sponzori – Mc Donalds, Koka-kola i Master Card. Za promociju ovog sporta  mnogo su učinile bivše fudbalske zvezde, Erik Kantona, Ziko i Romario, koji su igrali za svoje reprezentacije po završetku fudbalske karijere.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s