Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Karate“

piše: Milan Marković

Od svih sportova koji nisu na Olimpijadi karate je sigurno najpopularniji i najrasprostranjeniji. Zaista, zvuči neverovatno da karate nije u programu olimpijskih igara. Prema podacima japanskog ministarstva sporta 50 miliona ljudi širom sveta bavi se ovom borilačkom veštinom, dok Svetska karate federacija (WKF) tvrdi da je tačan broj čak duplo veći – 100 miliona. Pošto se o karateu sve zna, govorićemo o razlozima zašto nije na najvećoj sportskoj smotri. Poslednja dva glasanja za novi olimpijski sport je izgubio. Nije se našao u Londonu, neće ga biti ni u Riju. Japan je prilikom glasanja lobirao u korist karatea, ali je anglo-australijsko-američki lobi bio jači.

Postoje tri razloga zašto karatea nema na olimpijskim igrama. Prvi razlog je veliki broj federacija, na nivou država, na višim nivoima, pa i na svetskom. Drugi razlog, veliki broj raznih stilova. Samo u jednoj zemlji imamo nekoliko stilova. Zatim, u jednoj zemlji preovladava jedan stil, u drugoj neki drugi, u trećoj treći, tako da Evropsko i Svetsko prvenstvo nemogu valjano ni da se održe. Borci iz jedne zemlje ne mogu da menjaju stil koji koriste od početka karijere pred takmičenje ili u toku takmičenja. Treće, borilački sportovi su već dobro zastupljeni na Olimpijadi – tu su boks, rvanje, džudo i tekvondo.

Karate je u programu Azijskih i Svetskih igara, a postoji i Svetsko prvenstvo koje organizuje najveća svetska karate organizacija WKF, koja ima pravo da pregovara sa olimpijskim komitetom. Svetsko prvenstvo se održava na dve godine, a Beograd je bio domaćin 2010.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s