Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Ragbi 13“ (Ragbi liga)

piše: Milan Marković

U jednom od prethodnih tekstova pomenuli smo ragbi 15 (ragbi uniju) kao neolimpijski sport. Bilo bi nepošteno ne pomenuti i njegovu mlađu braću ragbi 13 (ragbi ligu) i ragbi 7. Ragbi Unija je daleko popularniji i bogatiji sport, ali su i druge dve varijante ragbija dovoljno i popularne i rasprostranjene da bi se o njima govorilo. Osim toga, najmlađi i najmanji član ove prordice, Ragbi 7 postao je olimpijski sport i naći će se na OI 2016. u Brazilu. Na ova tri ragbi sporta ne treba da gledamo kao na tri varijante jednog istog sporta. To su različiti sportovi sa različitim pravilima koja se ne odnose samo na broj igrača.

Ragbi 13 ili Ragbi liga je nastala odvajanjem od Ragbi unije 1895. To se dogodilo usled pitanja profesionalizma. Većina igrača sa severa Engleske bili su rudari iz Jorkšira koji više nisu hteli da budu amateri. Zato su stvorili profesionalnu ligu i bržu varijantu igre sa kraćim trajanjem utakmica.

Ragbi Liga ili Ragbi 13 je varijanta ragbija koja se igra sa 13 igrača. Ne može se porediti sa Ragbijem 15 po popularnosti. Ovo je mnogo brža verzija ragbija. Dok u Ragbiju 15 možete da budete obarani u napadu beskonačno puta i da vam lopta ostane u posedu dok je ne izgubite ili ne postignete pogodak, u Ragbiju 13 posle petog obaranja prepuštate loptu protivniku.  Utakmice ragbi lige su kraće, dinamičnije, manje je kontakata i povreda. Brzina više dolazi do izražaja nego snaga.

Postoje međunarodna takmičenja i jake nacionalne lige u ovom sportu. Najjače lige su Australijska i Engleska. Australijska liga je najpopularnija sportska liga u toj zemlji. Australijanci ipak više vole reprezentaciju ragbija 15, nego ragbija 13.  Ragbi liga je popularnija od unije na samo tri mesta – u Australiji, na severu Engleske, gde je ragbi liga i nastala, i u Rusiji . Postoji i Liga šampiona sa engleskim, francuskim i ruskim klubovima, kao i super kup, koji se igra izmedju šampiona Engleske i Australije. Šampion sveta je Novi Zeland, a najuspešnija reprezentacija u istoriji Australija.

Ragbija 13 nema na Olimpijadi iz istog razloga zbog koga nema ni Ragbija 15. Trajanje turnira od skoro dva meseca ne može nikako da se uskladi sa trajanjem Olimpijade od samo 3 nedelje.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s