Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Ragbi 7“

piše: Milan Marković

Ragbi 7 je novi olimpijski sport. Nije bilo logično da toliko popularan i finansijski  jak sport poput ragbija ne bude zastupljen na olimpijskim igrama. Pošto ragbi 15 i ragbi 13 nisu mogli da budu uvršteni u program Olimpijade zbog predugog trajanja turnira i naporne sezone, na njihovo mesto je uskočila najmlađa i najbrža varijanta ovog sporta. Ragbi 7 je najmanje popularan i najsiromašniji sport iz ragbi porodice, ali i on ubrzano raste. Dalja ekspanzija se očekuje posle Rija 2016. Ovaj sport nema svoju nezavisnu organizaciju, već o njemu vodi računa IRB, telo zaduženo za ragbi 15. Ragbi 7 se igra po  pravilima ragbija 15, odnosno, ragbi unije.

Ragbi 7 se igra na standardnom terenu ragbi unije. Svaki tim ima po 7 igrača. Igra je mnogo brža nego kod ragbi unije i ragbi lige. Ovde je brzina mnogo bitnija od snage. Poluvreme traje samo 7 minuta, umesto 40, a pauza svega 1 minut umesto 10. Svaki tim ima prava na po 3 izmene. Ovde ‘rak’ ili formaciju čine samo 3 igrača, umesto 8, kako je u ragbi uniji. U ragbiju 7 dozvoljen je samo ‘drop-kik’ prilikom ‘pretvaranja’.

Ragbi 7 nastao je 1885. u škotskoj varošici Melrouzu u pograničnoj oblasti, nedaleko od granice sa Engleskom. Ovo mesto je, inače, veoma bitno za istoriju Škotske. Ragbi 7 su osnovala dva lokalna kasapina, koji su igrali za lokalni klub. Oni su bili nezadovoljni time što ragbi utakmice predugo traju i što publika često odlazi pre kraja. Sport se brzo prošrio preko granice u severnu Englesku, Njukasl i Midlsboro, a škotski radnici su doneli ragbi 7 i u London. Grofovija Midlseks je postala glavno uporište ovog sporta u Engleskoj.

Svetsko prvenstvo se igra na četiri godine, a svake godine se održava Svetska serija od 10 turnira, koja se igra širom sveta i koja je najviše doprinela razvoju Ragbija 7. Postoji i Evropsko prvenstvo. Ragbi 7 je popularniji u zemljama južne hemosfere, a šampioni sveta bili su Fidži (dva puta), Novi Zeland, Engleska i Vels, koji je aktuelni šampion. Sledeće Svetsko prvenstvo u Rusiji je prvo koje će imati generalnog sponzora, banku HBSC. U nekim državama postoje profesionalne lige, a primetan je i veliki uspon ragbija 7 u Rusiji.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s