Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Pelota“

piše: Milan Marković

Pelota je baskijska igra odbijanja lopte. Podseća na skvoš mada se dosta razlikuje od njega. Ideja je slična , što nas dovodi do zaključka da su ova dva sporta možda imala zajedničkog “pretka” u srednjem veku. Za ovu tvrdnju postoje i neki dokazi. Sport se sve više razvija i širi, ali je daleko od globalne popularnosti tako da ga u skorije vreme nećemo gledati na Olimpijadi. Pelota je bila na programu drugih olimpijskih igara i priznata je kao olimpijski sport.

Nastala je u Baskiji, mada se starije verzije ove igre mogu pratiti još od antičkog vremena. Postoji i teorija da su skvoš i pelota varijante jednog sporta koji je u 15. veku nastao u Francuskoj. Pelota je baskijski nacionalni sport pa je stoga njeno oficijelno ime baskijska pelota.

Pelota se može igrati u singl i dubl konkurenciji. Ispred i sa leve strane igrača nalazi se zid. Cilj je udarati lopticu o prednji zid i naterati protivnika na grešku.  Poen se osvaja kada protivniku lopta padne dva puta u polje, kada je pošalje u aut ili ne uspe da pogodi prednji zid. Kao i u skvošu, možemo koristiti i zid sa naše leve strane, odnosno loptica se može odbijati od njega na putu u polje ili prema frontalnom – prednjem zidu. Lopta se udara dlanom, rukavicom, korpom ili palicom, zavisno od varijante sporta. Prilikom servisa lopta posle odbijanja mora da padne u određenu zonu polja označenu brojevima, a posle servisa može da padne u bilo koji deo polja. Brojke na zidu levo od igrača označavaju zone, a ne broj poena. Za ovaj sport neophodni su brzina i dobri refleksi, kao i rasuđivanje u trenutku.

Pelota se igra u Baskiji i severnoj Španiji, a u oblasti Valensije postoji I lokalna varijanta ove igre. Zastupljena je i u južnoj Francuskoj, naročito u francuskom delu Baskije. Van Evrope, pelota se najviše igra u Argentini, Čileu, Meksiku, Urugvaju i na Kubi. Sport postaje sve popularniji i u SAD. Svetska federacija (FIPV) postoji još od 1929. i broji 27 država članica, što je minimum neophodan da bi neki sport postao olimpijski. Sedište je u Pamploni (Navara). Osim svetskog prvenstva postoje turniri različitih kategorija – naravno, najjača je prva kategorija. Najbolji igrači pelote u Baskiji i Španiji imaju status sportskih zvezda. Naziv za klubove u ovom sportu je ‘fronton’, po terenu za pelotu. Svaki baskijski grad ima po jedan ili više jakih klubova ili “frontona”.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s