Porodični greh (Kratki rezovi – 3. avgust)

piše: Radovan Pantović

Milica Milenković, maturant iz Kraljeva, bila je sjajna na prijemnom ispitu za Policijsku akademiju. Prošla je sve testove i ušla u deset najboljih među stotinu kandidata (oduvek je znala šta će biti kad poraste). I na kraju, krah. Brisana je sa spiska. Odlična učenica, primeran i uzoran djak, pala je na “bezbednosnoj proveri”. Ni kriva ni dužna. Sumnja je na familiji. Otac, pokojni – voleo je da popije čašicu više, i majka – preduzetnik sa usponima i padovima, razveli su se. Milica je odrasla kod bake, knjigovođe u penziji. Jedan deda – uvaženi lokalni slikar, a drugi – cenjen i ugledan bivši gradonačelnik. Ko je zabrljao, kada i kako – to je policijska tajna. A i da nije liči na, ničim izazvanu,  diskriminaciju po osnovi roditeljskog greha do neutvrdjenog kolena.

Istoga dana pojavila se i vest da je uhapšen policajac koji je, na način nepoznat zakonu, proveravao devojke u centru Beograda. Navodno u potrazi za dilerima, privodio ih je u haustor, skidao i temeljno opipavao kako bi se uverio da ne skrivaju drogu. Taj je svakako prošao bezbednosnu proveru. Na um mi pada i jedan bivši minister policije upamćen po rečenici ”pitate me za trafiku, a gori Hilandar!?”  Njemu  je obijanje kioska otpisano kao mladalački greh.

“Bezbednosna provera” i dalje, kao pojam i kao praksa, opstaje u domenu “slobodnog  tumačenja” a lomi se obično tamo gde je najtanje. Ne postoji ni jedan aktuelni zakon koji definiše bezbednosnu proveru, postupke koje podrazumeva i razloge zbog kojih se primenjuje. Neprecizni i zastareli propisi ovakvu obradu podataka o ličnosti u najmanju ruku čine spornom. Nesporne su medjutim posledice. U ovom slučaju po kraljevačku maturantkinju, nesuđenog brucoša Policijske akademije.

Istorija pamti i teže slučajeve. U francuskoj revoluciji važio je “zakon o sumnjivima” i svako ko nije imao uverenje o “gradjanskim vrlinama” gubio je pravo na rad, školovanje.. a mogao je da bude i uhapšen. Danas smo daleko od toga, ali izgleda nismo puno odmakli od doba “moralno-političke podobnosti”. Tako da Milici jedino preostaje da nađe debelu vezu, možda obećavajuću stranku ili sreću potraži u nekoj drugoj zemlji gde je sposobnot ispred podobnosti a odgovornost uvek lična, nikako porodična.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kratki rezovi i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s