Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Hurling“, „Galski fudbal“, „Hokej na rolerima“, „Netbol“…

piše: Milan Marković

Na kraju ovog serijala o neolimpijskim sportovima (onima koji nisu bili zastupljeni na OI u Londonu) prvo treba da pomenemo GALSKE SPORTOVE, svrstane u Galsku atletsku asocijaciju (GAA). Ona okuplja nekoliko irskih sportova, od kojih su najpoznatiji  HURLING, KAMOGI i GALSKI FUDBAL. GAA ima čak milion članova i osim sportom, bavi se i irskom kulturom, muzikom i očuvanjem irskog jezika. HURLING je keltski timski sport star nekoliko hiljada godina. U Evropi je sigurno najstariji sport, a što se tiče sveta, možda je jedino lakros stariji od njega. KAMOGI je ženski timski sport gotovo identičan HURLINGU. Sto  hiljada Irkinja igra kamogi što je ogroman broj za toliko malu zemlju. Ova dva sporta su nešto izmedu lakrosa i hokeja na travi. GALSKI FUDBAL je najpopularniji sport u Irskoj. Sličan je ragbiju. Svake godine igraju se 3 prvenstva, jedno klupsko i dva na nivou grofovija. Ovaj sport je najverovatnije predak  Australijskog fudbala. Inače, do pre nekoliko godina, samo ovi sportovi su se mogli igrati na nacionalnom stadionu u Dablinu. Jedan od najbitnijih događaja u anglo-irskom ratu bio je masakr koji se dogodio za vreme utakmice galskog fudbala, što se može i videti u filmu ‘Majkl Kolins’. Četvrti sport, GALSKI RUKOMET, nije toliko popularan, a podseća na skvoš i pelotu.

Hurling

HOKEJ NA ROLERIMA – popularan na iberijskom poluostrvu, naročito u Kataloniji, iz koje dolazi 12 od 14 španskih prvoligaša. Bio je demonstrativni sport na Olimpijadi 1992. u Barseloni. Španija i Portugal imaju ozbiljne profesionalne lige. Najjači timovi su sekcije fudbalskih klubova. Barselona je dugo imala samo 4 sekcije –  fudbalsku, košarkašku, rukometnu i sekciju hokeja na rolerima. Svetska federacija ima 60 članica. Najjači klubovi imaju i strance u svojim redovima (čak i iz Argentine na primer). U Portugalu, svi velikani, Benfika, Sporting i Porto, imaju hokejaške sekcije. Jedini olimpijski šampion je Argentina.

NETBOL – sport popularan u Okeaniji. Poznat i kao “košarka bez kontakta”. Ovo je stari sport nastao još krajem 19. veka u Engleskoj, odvajanjem od košarke i to neposredno pošto se ona pojavila. Većina ljudi, kada prvi put vidi netbol misli da je to moderan sport nastao u 21. veku. Popularniji je kod devojaka, a igra se i u srednjim skolama  i na koledžima širom anglo-saksonskog sveta. Razlikuje se od košarke po tome što igrači pojedinih pozicija ne mogu da igraju na svim delovima terena. Lopta se drugačije dodaje i ne odbija se o parket prilikom vođenja. Koševi nemaju tablu, već samo obruč. Kontakt je zabranjen. Svetska federacija ima 60 članica. Svetsko prvenstvo se održava na svake 4 godine, a sport je zastupljen na Igrama komonvelta. Netbol je priznat kao olimpijski sport. Ovaj sport ima potencijala da se proširi.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Hurling“, „Galski fudbal“, „Hokej na rolerima“, „Netbol“…

  1. Bojadin kaže:

    Pogresna slika stoji uz hokej koji je opisan u tekstu. Stoji slika sa kadrom INLINE hokeja, a u tekstu se opisuje QUAD hokej, koji se umnogome raylikuje. Igraci ne nose svu ovu zastitnu opremu, teren je drugaciji, stapovi, loptica i ne koriste rolere vec rolsue.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s