Ustanak (12. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Mnogi su još početkom leta prognozirali vruću političku jesen u Srbiji. Vidi se da su bili u pravu, jer im je bilo dovoljno samo analiziranje naslovnih strana u novinama. Na njima su bile izjave naših političara i turobne prognoze da nam neće biti lako. Dinar je oslabio, država osiromašila, sa njom i njeni građani, pa ne čude vesti o početku sezone štrajkova u Srbiji. Dok s jedne strane zaposleni traže povećanje plata, s druge oni koji su takođe u radnom odnosu, traže da im se ionako bedne plate, kolike god bile, isplate. Neverovatno je da ljudi koji redovno odlaze na posao na kraju meseca ne dobiju ni dinar za svoj rad, ali to je zemlja Srbija, zemlja čuda i kontrasta. Kako objasniti ovaj fenomen kada se i državne firme oglušavaju o osnovno ljudsko pravo da za uloženi rad radnicima na kraju meseca isplate platu?
Nema objašnjenja. Začarani krug zaduženja u Srbiji već godinama drži u zarobljeništvu mnoge, i poštene i nepoštene. Poštene, jer su odradili posao a nisu ga naplatili, a nepoštene jer su taj isti posao ugovorili, a za njega nisu platili. Iz ovog kruga je teško izaći, baš kao i iz krize u koju smo upali. Neki stručnjaci kažu da bi Srbija u krizu upala svakako, nezavisno od dešavanja u ekonomiji sveta, ali to je slaba uteha za hiljade radnika koji zbog kašnjenja plate i ovoga jutra svojoj deci neće dati novac za užinu. Da li će nešto promeniti odustajanjem od posla i traženjem pravde na sudu? Možda, jer dete dok ne zaplače, majka ga ne uzima u krilo. U ovom slučaju majka je država Srbija koja mora da pomisli na svoje podanike koji je beskrajno vole i koji su joj i pored svih nedaća ostali u krilu. Ostali su verujući da tuđe nebo nije tako plavo kao ovde. U to ime, Srbijo majko, pomozi. Daj zarađene pare. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s