Ustanak (19. septembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Juče je osvanuo snimak koji je šokirao javnost. Na njemu se jasno vidi čovek koji se čvrsto drži za šipku u vozilu javnog prevoza dok ga komunalni policajac udara u stomak. Saznalo se kasnije da je u pitanju putnik bez karte, strani državljanin, koji nije hteo da napusti vozilo i pored primenjene sile mladog junoše koji kao da je jedva dočekao da istrese svoju snagu na čoveku koji nije pružao otpor, a nije ni pokušao da ga fizički ugorozi. Odmah se oglasio predstavnik grada i najavio detaljnu istagu o celom slučaju. Šta nam sada vredi istraga? Trebalo ju je ranije sprovesti i to na više polja. Prvo pitanje je šta traži Komunalna policija u gradskom prevozu i čije interese brani? Zašto su resursi ove gradske službe ponekad u funkciji maltretiranja ljudi u prevozu, imali oni kartu ili ne? Ko ih je i na koji način birao u službu? Kakve testove su prošli pre angažovanja i kakve su instrukcije dobili pre ulaska u vozila javnog prevoza? Da li je moguće da neko ko treba da brine o bezbednosti i komunalnom redu ima pravo i privilegiju da nas bruka pred strancima? Kakvu sliku šaljemo u svet zbog ovakvih incidenata?

POGLEDAJTE VIDEO OVDE

Pitanja, pitanja… A gde su odgovori? Da je pravde, prvo šta bi morali da urade u Komunalnoj policiji jeste da čelnici najpre podnesu ostavke, ako ni zbog čeg drugog, a ono iz moralnih razloga. Valjalo bi da još jednom pretresu sve dosijee svojih pripadnika, još jednom provere da li znaju svoja prava i obaveze. Obaveza Grada je da nam obezbedi prevoz, a naša građanska da taj prevoz platimo. S obzirom na to da strancima i nije tako jednostavno da se snađu sa celom Bus Plus procedurom, potrebno je više tolerancije i takta u proceduri kontrole putnika. Posledice mogu biti mnogo veće nego što vredi karta za jednu vožnju ili kazna za neposedovanje iste. A bruka ostaje da se pamti i o njoj pripoveda. Da li to žele građani Beograda? Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s