Ustanak (20. septembar – crtica)

Piše: Suzana Gajić

Prošlog vikenda bila sam na selu. Lepo je kad si u gostima, iako su domaćini zauzeti poslovima na njivi. Ali, žale se seljaci da je suša uništila rod, a ono što nije suša, kradu lopovi. I to na malo, ali redovno. I niko i ne pomišlja da zove policiju. Kažu, nema svrhe, ne dolaze za sitne krađe. Sve što se ukrade, a vrednosti je manje od 15.000 dinara, nije državni problem. Ali jeste problem domaćici, kad iz zamrzivača pokradu ono što je ostavljeno za zimu.

A nije uvek tako bilo, sećaju se oni stariji. Priča se po selu da je pre nekih, sada već 30 godina, bio jedan što je krao kokoške. Sumnjali seljaci ko bi to mogao biti, pa zvali tadašnju miliciju. A milicija, kako se to kaže u narodu, nije bila lenja, već pošalju milicajca u civilu da prati osumnjičenog i uhvate ga na delu. Njemu, verovali ili ne, za kokošarenje na sudu odrežu kaznu zatvora. I više nije krao.
Slušam priču i skoro pa da ne verujem. A ima još jedna. Ukrao jedan drugi seljak svom komšiji sa njive plug. Zvali miliciju, a oni tog lopova nateraju da vrati plug, ali tako što ga je nosio kroz celo selo. Da svi vide.

Da su tada postojale neke nevladine organizacije, možda bi osudile postupak milicije i tražile zaštitu prava lopova koji je ukrao plug. No, ono što mi nikako nije jasno je zašto danas neka nevladina ili vladina organizacija ne traži zaštitu one domaćice kojoj su pokrali zimnicu iz zamrzivača. Zašto se ne zaštite oni koji pošteno na svojoj zemlji rade, a kojima neko kraducka nekažnjeno, malo po malo? Kada je kraduckanje postalo prihvatljivo? Gde je granica?

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s