Ustanak (2. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić
Dok se strasno i burno bavimo temama da li će biti Prajda ili će ga MUP u poslednjem trenutku zabraniti ili ga je već zabranio, da li će biti izložbe sa Isusom u štiklicama, ili šta u stvari hoće ta manjina koja upražnjava istopolnu ljubav, izgleda da ne primećujemo suštinske probleme koji nas pritiskaju od juče. Zbog čuvenog PDV-a, cene su poskočile nebu pod oblake, ali to kao da nam u ovom trenutku nije toliko važno. Iskreno, stvarno me baš briga za ljudska prava i ponos, hoću da živim a ne da se davim u oskudici i nemaštini.

Dosta je bilo filozofiranja i praznih priča. Hoću da radim, ali i da mi se to što odradim uredno plati. Ruku na srce, nije sve poskupelo. Registracija automobila je od juče jeftinija a zanatlije više ne moraju da štampaju fiskalne račune. Utešno, zar ne? Svojevremeno su velika poskupljenja ublažavana statistikom koja je govorila da jesu poskupele sve životne namirnice, prevoz, gorivo, ali – pojeftinile su drvene bandere za struju i telefone, lokomotive, plugovi i pumpe za vodu, tako da je rast cena umesto realnih 45 odsto, u stvari samo 28.
Postaje nepodnošljivo nositi se sa svakodnevnom borbom za koji dinar uštede jer u svakoj prodavnici su cene različite i to za isti proizvod. Rešenje je u tome da, kako jedan dekica reče na televiziji, mi potrošači bojkotujemo trgovce i proizvođače, ne kupujemo ama baš ništa pa da vide oni kako u stvari zavise od nas i naših para kojih u stvari nema. Jeste deko, ali kad bi to moglo. I kad bi moglo, nešto mora da se kupi, pa neka košta šta košta. Kako je bilo pre neki dan kad nigde nije bilo zejtina? Jurili smo bezglavo po trgovinama i samo pitali da li ga ima. O tome koliko je koštao niko nije pitao. I sada na to i računaju ovi što su podigli cene. Njihova logika je: Ćutaće narod, gunđaće, ali će na kraju ipak morati sve da kupi. Samo, dokle ćemo da ćutimo? Nije dobro kada narod ćuti.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Ustanak (2. oktobar – crtica)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s