Ustanak (5. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Pre tačno 12 godina na današnji dan, desila se velika promena vlasti u Srbiji. Do tada neprikosnoveni despot Slobodan Milošević zbačen je sa trona, zahvaljujući velikoj energiji naroda umornog od ratova, sankcija, siromaštva, izolacije. Dobili smo novu, demokratsku vlast, sastavljenu od rogova u vreći. Bilo je tu i mirovnjaka, i sindikalista, demokrata i autokrata, haških optuženika, rojalista i republikanaca, ali skupljenih u jednom momentu da zajedničkim snagama svrgnu režim tadašnjeg apsolutiste.
Uz mnogo nade, htenja i očekivanja, mogli smo da u godinama koje su nailazile gledamo svađe, rasprave, afere, čak i ubistvo premijera, promenu Ustava, pomirenje dojučerašnjih ljutih protivnika, izručenja Hagu, pljačke državne imovine nazvane privatizacijom i ostanemo tu gde jesmo, bez ikakvog pomaka nabolje. Doduše, nismo imali izolaciju od celog sveta, hvala Bogu ni ratove, ali zato smo mnogo velikih žaba morali da gutamo, a bez adekvatne posledice u vidu boljeg života. Oni koji su pali pre dvanaest godina, suvereno vladaju danas Srbijom ogrnuti nekim novim plaštovima, puni optimizma da će nam baš oni doneti ono što smo čekali tog davnog 5. oktobra. Osim čekanja, šta još možemo da očekujemo? Još jedan novi dan, još jedan Peti oktobar i evociranje uspomena nekadašnje dece revolucije koju su pojeli skakavci.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s