Ustanak (15. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Ovoga jutra crticu svojim herojskim delom ispisuje ekstremni sportista padobranac iz Autrije Feliks Baumgartner. Brzinom od 1342 kilometra na sat spustio se sa granice svemira na zemlju živ i zdrav. Iako je ushićenje zbog njegovog velikog uspeha zahvatilo celu planetu, Feliks je ipak samo čovek. Kako je sam rekao, na ivici svemira, dok je gledao u plavu planetu shvatio je koliko je mali i ponizan. Iako je postavio tri rekorda – za najveću brzinu u slobodnom padu, skok sa najviše visine i najduži slobodni pad bez stabilizirajućeg padobrana, ukupno 4 minuta i 20 sekunde, Feliks je shvatio da je samo jedinka koja uz svu pomoć savremene tehnologije predstavlja samo jedno telo, živo, prokrvljeno i svesno. Da li smo i mi svesni koliko smo beznačajni u odnosu na prirodu, na njenu snagu, energiju i silu? Teško.

Pogledajte video fantastičnog istorijskog skoka iz svemira OVDE

Feliks Baumgartner

Umesto da se bavimo budućnošću i težimo vlastitom kreiranju lepše i svetlije, okrenuti smo mraku prošlosti, analizama, beskrajnim raspravama i samosažaljenju. Za sve su nam neki drugi krivi. Umesto pada iz svemira, nama nedostaje za početak jedno alpinističko uže pričvršćeno za tvrd bedem vere u svoju snagu kojim ćemo krenuti za nekim svojim novim Feniksom, za početak polako, a zatim sve brže i brže ka sveopštem moralnom, duhovnom, ali i privrednom oporavku pa bio on u smeru istoka ili zapada – svejedno je. Vreme da iz slobodnog pada pređemo u uspon. Biće teško, ali je neophodno. Uostalom, naši stari bi rekli, nije lako ni vruću gibanicu kusati, ali kad se stomak napuni, osećaj je neprocenjiv.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s