Uranak (21. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić
Jedan potpuno uspavan i učmali grad na jugozapadu Srbije u centru je srpske javnosti. Tamošnji anonimni građanin, uplatio je tiket igre na sreću i dobio neverovatna dva i po miliona evra, naravno u dinarima. To je suma od koje se vrti u glavi, naročito radnicima nekadašnjeg giganta u kome je možda radio srećni dobitnik, sve dok fabrika nije završila na dobošu i sada je za 300 hiljada evra može da kupi svako ko ima para. Još se ne zna ime milionera, ali se zna gde je kupio listić. Kupio ga je u jedinom kiosku u tom gradu, jer je u Priboju baš sve u jednom primerku. Za više nema potrebe. Mladi odlaze, stari umiru, FAP propao, pa gde je tu mesto za luksuz. Jedino banaka ne fali. Mnogi građani Priboja nemajući druga posla, jedni drugima postavljaju pitanja: Da li će se taj nekako odati? Kako zaključiti da je preko noći postao milioner? Gde će da utroši pare? Da li će kupiti stan, kola, kuću na moru? Možda će se pritajiti, čekati da se sve zaboravi. Treba motriti, pretvoriti se u Aleksu Žunjića i odmah reagovati. Munjevito! Kupuj FAP, vadi nas iz krize – to je poruka koju su Pribojci uputili svom sugrađaninu preko novina. Čik neka proba da ih zavrne.
Međutim, na brojnim forumima može se pročitati da je to u stvari prevara. Navodno, neki sumnjaju da je taj listić kupila država i da je Priboj izabran baš zato što je siromašan pa može da stvori kod naroda iluziju da su čuda moguća. Da, kod nas u Srbiji jesu, ali pre čudesa nego čuda. Da li možete da sebe zamislite u ulozi milionera? Idete ulicom, gledate izloge, svesni ste da sve možete da kupite, smejuljite se nekom komšiji koji zabrinut i tužan prođe, javi vam se nevoljno, a vi ga tešite kako je život lep i da ne treba mnogo brinuti, važno je da smo živi i zdravi… A onda nastavite da zviždućete ulicom i samozadovoljno odmahujete bedi, siromaštvu, tuzi, ravnodušnosti, depresiji… Pa jeste, lako je vama da tako filozofirate sa milionima u džepu. Samo pazite kako ih i za šta trošite, svaka vreća ima dno.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s