Ustanak (23. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Kada ste poslednji put pročitali knjigu? Da li ste izdvojili vreme za čitanje romana, ili sat dva za gledanje ekranizacije istog? Da li ste primetili da vaše dete više ne čita obaveznu lektiru, jer na internetu postoje prepričana i sažvakana dela, analize i učenički radovi a koji se mogu sasvim besplatno iskoristiti i iskamčiti visoka ocena za nerad. Da li vam je žao zbog toga što su naš jezik i pismo sve siromašniji. To se najbolje vidi u komunikaciji. Postala je svedena i površna.
Danas je na Sajmu knjiga porodični dan. Iskoristite povoljnost i po sniženoj ceni uvedite celu svoju porodicu pod kupole koje skrivaju more različitih naslova knjiga koje ćete voleti, koje volite, ili koje ste nekada davno voleli. Videćete, sve se promenilo, pa i knjiga. U svetu je trend da se sve više koristi u elektronskom obliku, čita na takozvanom i-rideru, i nosi sa sobom, ali zahvaljujući digitalizaciji čitavu biblioteku možete poneti a da to ne optereti vaš prtljag. To je budućnost, ali da bi je sustigli, trebalo bi da u sadašnjosti ipak pronađemo u sebi i raspalimo nekadašnji žar čitanja koji je zagašen već neko vreme zahvaljujući nekim novim tehnologijama međusobne komunikacije. Na Fejsbuku se ne čitaju knjige, još uvek, ali se mogu pronaći brojni citati. Pogledajte statuse svojih prijatelja i uverićete se u to. Za početak čitanja i to je dovoljno.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s