Uranak (27. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Od danas počinje sezona slava u Srbiji. Sveta Petka, Sveti Luka, Mitrovdan, Nikoljdan, pa sve do Svetog Jovana ređaju se slave jedna za drugom, svake nedelje po jedna, taman da se odmorimo od prejedanja i napijanja. Nažalost, ali tako je. Slave su, umesto porodičnog praznika, postale mesto bahatog satiranja hrane i pića i dokazivanja materijalnog statusa domaćina. Umesto da se u miru i tišini slavi svetac zaštitnik porodice, počelo se sa izmeštanjem ovog uzvišenog čina u kafane, uz obaveznu treskavu muziku, toalete koje više podsećaju na modu igračica u nekom noćnom klubu, razdrljene košulje, flekave kravate, zajapurena lica i sve to obavezno ovekovečeno digitalnim aparatom a zatim javno objavljeno na Fejsbuku.
O obeležjima srpske slave nema ni govora, ni pomena. Srećna slava domaćine, i neka ti slava bude sveća, žito, kolač i vino.Neka ti u goste dolaze oni koje nećeš pozivati nego će se sami setiti da je tebi slava. Sa njima podeli koji zalog hrane i gutljaj pića, uz toplo i srdačno razgovaranje. Raziđite se kako ljudima dolikuje, bez tumaranja i pijanog podvriskivanja u kasne noćne sate. Neka svima koji slave bude srećno i berićetno a onima koji odlaze u goste prijatno i veličanstveno.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s