Niklovanje, depresija i Krugman (Kvaka 202 – utorak, 2. oktobar)

piše: Dragutin Rokvić

U javnosti se stekao pogrešan utisak da se Srbija još jednom podelila. Ovoga puta – na nikloljubitelje, koje predvodi ministar rudarstva Bačević, i niklomrzitelje, na čijem je čelu rendžer mokrogorski Kusturica.

A zapravo reč je o pukom nesporazumu. Ministra isključivo interesuje da li ima rude, da bi inovirao karte rudnog blaga, jer je po struci geograf. Gradjani se ne bune protiv istraživanja nego samo protiv eksploatacije.   

Tako da s koje god strane gledali, naš put do nikla je popločan dobrim namerama.

***

Iako ste skloni depresiji i pesimizmu, iako loše mislite o sebi – i uopšte, smatrate da vodite bezvredan život – činjenice vas potpuno demantuju: evo, samo od juče vaš život vredi dvadeset posto više.

 … I da imate makar zrno optimizma, vi biste već strahovali… šta ćete sutra, kad dostigne enormnu cenu…

***

U Beograd dolazi čuveni ekonomista, nobelovac Krugman, poznat po tome što tvrdi da se iz krize može izaći samo većom potrošnjom, a nikako štednjom. Zbog čega je dobio i nadimke „narodni tribun američke levice“ ili „Mik Džeger političke ekonomije“. Pa, možda će nam ovaj Krugman pomoći da razrešimo najveću dilemu naše ekonomije: da li da trošimo ono što nemamo ili da štedimo od onoga što smo potrošili.

Kvaka 202 je rubrika koja se na Beogradu 202 emituje od ponedeljka do četvrtka u terminima 07.40 (emisija „Ustanak“) i 11.45 (emisija „Formula 202“).

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Kvaka 202 i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s