Crtica umesto knjige (Ustanak, 30. oktobar)

piše: Ružica Vrhovac

 

Prekjuče je zatvoren 57. Beogradski sajam knjiga. Pompezno najavljen fanfarama, lepo organizovan, sve sa Horkestrom koji je promenio standardnu ceremoniju otvaranja. Ljudi dolaze u rekama svih sedam dana, kupuju knjige i udžbenike sa neočekivano malim popustom. O tome smo već pisali… Veliki štand počasnog gosta, moderni dizajn štandova domaćih izdavača, pozitivna atmosfera, mladi parovi sa decom. Gužva, guranje, malo vazduha. Tu su i čuvene sajamske pljeskavice, i privlačne ušećerene crvene jabuke. Dakle, reklo bi se, stanje redovno. Ali na samom ulasku u Sajam, slučajno ili namerno, 4 spojena bilborda sa novim „hit knjigama“ privlače pažnju više nego ostali reklamirani naslovi.
Voditeljka br. 1 – ona što je snimala filmove za odrasle, Voditeljka br. 2 – ona sa iritantnim glasom i uvek istim gostima, Voditeljka br. 3 – poznata po promovisanju taloga našeg društva; i jedna kvazi-književnica – intelektualka sa puterom na glavi, poznata po besumučnom, štancovanju svojih romana svake jeseni. Ona je, verovatno, i bila uzor pomenutim Voditeljkama koje su shvatile da postoji još jedan način da u Srbiji lako zaradite novac – napišete tzv „knjigu za Sajam“. Ove 4 persone poređane na bilbordima na samom ulazu u sajmsku promenadu, neko duhovit je već nazvao „4 jahača apokalipse“. Tek kasnije, približavajući se glavnoj sajamskoj hali, možete primetiti diskretnije bilborde, one sa Andrićem, Selimovićem, Fehmijem.. to su knjige koje ne obećavaju prodaju kao pomenuto, lako, žensko štivo… Ono, podsetićemo, nije bitno kakvo je, nije toliko ni bitno kome ste dali da ga napiše umesto vas, bitno je da zaradite solidnu kintu da pregurate zimu, i obezbedite novac za lepu, ušećerenu, crvenu jabuku ili pljeskavicu na, npr, Novogodišnjem vašaru, uz koji vaše prisustvo, ionako, mnogo bolje paše.

A šta ste Vi kupili na Sajmu knjiga?

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s