MM koji muziku znači… (Mućnimo glavom – subota, 3. novembar)

Subotnje, treće novembarsko izdanje emisije „Mućnimo glavom“ posvećeno je Milanu Mladenoviću i njegovom muzičkom i duhovnom angažmanu tokom osamdesetih i devedesetih godina XX veka.

Novinski tekstovi i hronike kažu da je „dečak iz vode“ odlepršao pre 18 godina, 5. novembra 1994. nakon tri meseca duge borbe sa rakom pankreasa. Do samog kraja sačuvao je vedar duh iako je većina njegovih stihova obojena ciničnim tonom. Na neki čudan način predvideo je sva dešavanja koja će uslediti na tlu bivše SFRJ. Surova vremena, nakon epohe titoromantizma, zbrisala su sa lica Zemlje umetnike koji su se angažovali da uprkos jednoumlju izbore slobodu izražavanja generacijama koje dolaze.

EKV je danas živ i prisutan više nego ikada, iako je nekoliko najbližih saradnika i prijatelja Milana Mladenovića takođe preminulo. Basista Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998, a klavijaturistkinja Margita Stefanović 18. septembra 2002. godine u Beogradu. Ostali članovi EKV-a preminuli su od side, Ivan Vdović 1992. i Dušan Dejanović 2000. godine.

 

na fotografiji: 

Milan Mladenović, tada kao član grupe „Limunovo drvo“, na koncertu „Blok Rock“ održanom 18. juna 1978. godine u bloku 45.

Ovaj koncert je bio organizovan u čast XI Kongresa Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) i kraja školske godine, a organizatori su bili članovi Saveza socijalističke omladine (SSO) Mesne zajednice Bloka 45, beogradski Studentski kulturni centar (SKC) i list „Dzuboks“.

Mućnimo glavom – subota, 3. novembar, 14-15.00 Radio Beograd 202

autor i voditelj emisije: Filip Mladenović

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Mućnimo glavom i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s