Uranak (11. novembar – crtica)

piše: Snežana Gajić
Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Novi praznik u našoj zemlji. I odmah su po medijima krenule priče da li nam treba još jedan praznik, da li više praznujemo od drugih, kakav praznik u zemlji u kojoj ima toliko nezaposlenih, i tako dalje…

Ne bih sada da ulazim u priču o praznovanju i radu. Ono što se pitam je, zašto ga do sada nismo obeležavali. Možda vam je čudno pitanje, ali kada razmislite šta taj datum predstavlja, pitanje je, u stvari logično. Prvi svetski rat, prva pošast globalnih razmera u kojoj smo se našli, i iz koje smo izašli na pobedničkoj strani. I koji nas je toliko koštao. Trećina  muškog stanovništva. Zvuči zatrašujuće. Verujem da svaka porodica i danas ima neku priču, neko sećanje iz tog perioda. To su bili naši preci, koji su prošli kroz golgotu, i koji su nastavili dalje. Zaslužuju da ih se sećamo, zaslužuju da im posvetimo dan. I da, kada se nađemo u nekoj od situacija koje izgledaju bezizlazno, snagu za dalje nađemo upravo u činjenici da smo potomci onih koji su, uprkos svemu, nastavili dalje.
Dobro jutro!

Plava grobnica, Krf

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s