Groteskna crtica (Ustanak, 16. novembar)

piše: Ružica Vrhovac

Felerični gradski prevoz uvek je aktuelna tema. U svakom trenutku svog postojanja, sistemu gradskog prevoza u Beogradu nešto ozbiljno nedostaje. Trenutno nedostaju novi autobusi na liniji 31, koja je, podsetimo, jedna od najfrekventnijih u gradu i jedina koja prolazi kroz najstroži centar. Gde su nestali lepi, novi, klimatizovani, doduše, ne tako čisti autobusi koji su se šepurili na ovoj linije poslednjih godinu dana? Čovek se taman na njih navikne, pomalo opusti, kad, ne lezi vraže, opet promena! Od letos, većinu autobusa na pomenutoj liniji zamenile su stare šklopocije, uglavnom žute boje, koje rasklimatano jurišaju kroz centralne gradske ulice, za sobom ostavljajući po neki deo lima, otpali točak ili miris paljevine. Zašto je ova crtica groteskna? Evo jedne groteskne pojave u novom-starom
autobusu na liniji 31.
Pre nekoliko dana, truckajući se u istom, primećujem uobičajeno – nijedna vrata ne mogu da se zatvore do kraja, prljavština na sve strane, zadnji deo autobusa u bržoj vožnji samo što ne otpadne, ali primećujem i upadljive, velike nalepnice sa oznakom Free Wi Fi – odnosno, autobus nudi besplatan bežični internet! Taman pomislite da je reč o nekoj greški, u drugom ovakvom vozilu – ista obaveštenja na istom mestu. Groteskno, složićete se.
Ovo je, reklo bi se, jedini luksuz koji pomenuti autobusi nude, ali, ukoliko pokušate da se konektujete – šipak! Ipak, ima svojih prednosti i to što ove nalepnice ničemu ne služe. Vozeći se u jednom ovakvom vozilu, dok sam bezuspešno pokušavala da se priključim na
internet koji se nudi, čujem neobičan recept: ako imate probleme sa kostma, svakog jutra popijte našte srca jogurt sa goveđim želatinom. Da sam se konektovala i koncentrisala na internet na svom telefonu, verovatno bi mi ovaj recept, koristan za pod stare dane, promakao. I raspali javni prevoz, ponekad, ima dobre strane.
Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s