Crtica – kašljucava (Uranak, 17. novembar)

 

piše: Vlada Todorović

Ništa više nije kao ranije. Čak ni kašalj.

Eto, spopalo me neko kašljucanje pre par dana, al’ da vidiš – napada samo izjutra. Preko dana se primiri, ti misliš sve je u redu, al’ izjutra sve iznova isto. Ti bakterijsko-virusni-dušmani znaju gde i kada da udare.

Nekada se, bre, znalo i šta je kašalj, i kako da ga zgaziš, k’o mače muškatlu. Ali sad, jok. Ovo su neki mutanti. Očigledno, sve se menja (zbogom ostaj, doviđenja). Da parafraziram, tim povodom, mog prijatelja grčkog filozofa Heraklita koji bi me sigurno utešio rečima: „Jedan isti kašalj nikada ne možeš imati, sve novi i novi kašljevi dolaze“.
Da li to znači da se tom beskonačnom nizu iritacija treba suprotstaviti adekvatno beskonačnim nizom čajeva, aspirina…?

Iskreno – ne znam. Ali znam da ne treba smetnuti s uma ni ono maksimu koja izjednačava nedostatak verbalne komunikacije sa jednim od plemenitih metala: „Ćutanje je zlato“.

Stoga, možda ovog jutra budete više uživali u muzici. Uz lepršave note za razbuđivanje, razmislite malo i o temi koja mene muči od detinjstva, kada sam prvi put čuo malopre izrečenu mudrost, a kojoj još nisam našao smišljeno objašnjenje.

Naime, ako je „ćutanje zlato“, šta je onda srebro?

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s