Ustanak (27. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Ne volim da citam novine. Medutim, zbog prirode posla to moram. Jednostavno, više ne želim da uvek u svakom objavljenom tekstu prepoznajem ili analiziram da li je tekst narucen, da li je iskren napor novinara da otkriju neko novo šokantno otkrice zarad mene svog citaoca u ciju korist navodno pišu i objavljuju tekstove. Demantuju me redovna prepucavanja o tome ko je ciji, ko koga placa, kome se smeštaju afere i hapšenja, ko je kome ukrao temu, ili sagovornika za ekskluzivni intervju koliku ko ima platu, kad ce neko dati ostavku, da li se farba u plavo ili crno i tako dalje…. A šta imamo da citamo danas? Verujte, da ponekad imam utisak da jedne te iste novine citam svaki dan. Pa cemu onda iste služe?
Evo na primer, kao pomoc u kuci, odlicne su za glancanje prozora. Ja pre neki dan, dobijem za pribor jedan stari broj jednih dnevnih novina, i naravno znatiželjno pre nego što cu da prionem na glancanje stakla, bacim pogled na naslove. Tamo medu njima skoro pa isti naslovi kao i na aktuelnom dnevnom izdanju, samo su glumci drugi. Na prvoj strani naslovi da je otkriveno mafijaško udruženje koje je opljackalo državu za nekoliko miliona
evra, pa onda tekst o ubistvu žene, žrtve porodicnog nasilja, pa hapšenje politicara, zatim o radnicima koji vec godinu dana nisu primili platu, o Zvezdi koja treba da nade rešenje za vracanje dugova, pa tekst o gradanima dužnicima kojima ce se zbog dugova pleniti stanovi… Smem da se kladim da su slicni naslovi i u jutrošnjim izdanjima dnevnih novina. Iako sve to znam, opet uz prvu kaficu ujutro moram da prelistam novine.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s