Ustanak (28. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Koliko je mafija raznih naziva vršljalo pljačkajući osiromašenu Srbiju proteklih godina pa i decenija? Bilo je tu raznih sfera angažovanja, od đubretara do putara, od lekara do političara i svi su otkriveni ali većina još uvek nije procesuirana. Čuli smo da je slučaj od pre četiri godine kada su uhapšeni takozvani đubretarci napokon okončan simboločnim kaznama. Nisam pravnik, i neću da se mešam u rad sudstva, ali se glasno pitam, da li bi to nešto značilo za ojađenu Srbiju ako bi kažnjeni morali da vrate i sve pokradene pare. Ovako, ispada da krađa se isplati. Ako samo kraduckaš, onda te niko ne dira. Ako se
drzneš da kradeš i pri tom sve uzimaš sebi i ne tališ se sa onima od kojih ipak zavisiš, e u tom slučaju ti sledi hapšenje, pa razvlačenje po medijima, dugotrajni sudski proces, svedoci, odbrana, i na kraju kazne od po nekoliko godina bajbokane.
Onda sačekaš aboliciju, ili u još boljem slučaju amnestiju i onda na miru krckaš pokradeno, prava milina. Beskrajno si miran, obezbedio si i decu i unuke. Ne znam kako vi, ali ja nikad ne učestvujem u igrama na sreću. Uvek se uzdam u staru narodnu: Nema ‘leba bez motike. Možda zato sada likujem što je otkriveno da su SMS mafijaši pljačkali naivne godinama i za to uzeli preko 30 miliona evra. Nisam verovao u one srećne brojeve, najnižu ponuđenu cenu za stan ili auto, i nisam glasao za favorite u rijaliti programima skoro svih televizija. NE zato što sam bio pametan, nego mi je za to uvek falilo kredita na SIM kartici. E, u tome je bila moja prednost. Jedino, što me brine ovoga jutra jeste iščekivanje koja mafija je sledeća na redu o kojoj ćemo da raspredamo na široko i na dugačko?
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s