Crtica dobrog dela (Uranak, 1. decembar)

piše: Ružica Vrhovac

Danas je 1. decembar, Međunarodni dan borbe protiv side. Trenutak da se podsetimo koliko je ova opaka bolest rasprostranjena i da se zapitamo da li dovoljno pomažemo onima koji od nje boluju. Da li, uopšte, dovoljno pomažemo drugima? Bilo kome ili bilo čemu… U trenutku kada smo pritisnuti ozbiljnim problemima, krizom, nepravdom žestoke siline, kada nas zbog ružnih vesti ili ružne prognoze vremena (shvatite ovo dvosmisleno) steže teskoba ili osećaj bespomoćnosti, šta onda? Čini se da se onda zatvaramo u mentalnu sobu od briga i zaboravljamo na sve osim nas samih. Međutim,  oni koji brinu o spokoju ljudske duše kažu da se upravo u ovakvim situacijama treba okrenuti duhovnosti. U svakom smislu.
iamge2Počeli smo podsećanjem na današnji dan borbe protiv jedne teške bolesti. Pomoći obolelima od side, raditi na prevenciji ove i drugih bolesti, jednostavno, misliti na druge. Pominjali smo, na primer, „Nedelju dobrog dela“ nedavno održanu u Beogradu i pomoć beskućnicima ili nepokretnim ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Apelujemo često i na pomoć životinjama, na brigu o čistijem dvorištu, naselju, selu, gradu… Briga o drugima izgleda da, tim „drugima“,  donosi trenutnu sreću, barem kratkotrajni spokoj i osećaj da nisu sami. To ume da zaceli ranu brže nego dejstvo leka ili injekcija finansijske pomoći. Dakle, hajde da ne grešimo, opet i iznova. Kada vas pritiska teskoba i osećaj bespomoćnosti, okrenite se drugima. Biće svima bolje, makar za mrvicu. Mrvica po mrvica… nekome sasvim dovoljno.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s