Crtica umesto petodinarke (Uranak, 8. decembar)

piše: Ružica Vrhovac

Zamislite autobus i tipičnu situaciju: dečkić romske nacionalnosti ulazi i peva tokom nekoliko stanica, zatim skida kapu ili kačket i ide od zadnjeg do prednjeg dela autobusa skupljajući „bakšiš“. Uvek sličan repertoar pesama, slabo naučenih napamet, često sa puno falširanja i onako, nedovoljno uvežbane melodije („Nekee pticeee nikad ne poleeteeee“, „Maaaskara, odala te da si plakala do zoreee…“, „Udara u glavu k’o šampanjaaac“). Ponekad se desi da detence koje peva u gradskom prevozu zapeva nadprosečno lepim glasom. Jedan takav dečak odavno se vozi i peva u troli br 29, i dobija, za razliku od ostalih, pozamašan bakšiš svaki put. Tako i ja nedavno nisam odolela i dadoh mu nekoliko petodinarki iz džepa. Malo posle toga dečak stade pored vrata trolejbusa čekajući da se otvore, a kada je vozač naglo zakočio deo novca mu ispade iz ruke, među kojima i onaj moj metalni novac. Nije se sagao da ga pokupi. Klinac dobro zarađuje, sića ga ne zanima. A deluje da smo u krizi kada se štedi svaki dinar…
foto2Evo još jednog primera: samoposluga, red na kasi, ženi ispred mene ispada petodinarka iz novčanika. Ona to zapaža ali se ne saginje da je pokupi. Kažem joj : „Gospođo, ispao Vam je novac!“. Ona se nevoljno sagne i, nekako, prkosno dade metalni novčić kasirki, kao bakšiš.
Sigura sam da bi se, bez obzira na ova dva primera iz svakodnevnog života, mnogi ipak sagnuli i pokupili novac kada im ispadne. Ili mi to, ustvari, preuveličavamo ovu kriznu situaciju? Sve u svemu, činjenica je da novac gubi vrednost. Naročito onaj metalni.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s